- Vesti -

Ledena santa teška bilion tona se odvojila od Antarktika

Ledena ploča velika kao četvrtina Velsa i jedna od 10 najvećih ikada zabeleženih zvanično se odlomila od Antraktika.

Izvor: B92
Podeli
foto: youtube/screenshot
foto: youtube/screenshot

Pukotina dugačka nekoliko kilometara na ledenoj ploči Larsen C nalazi se već godinama, a počela je da se proširuje krajem prošle godine.

“Odvajanje se dogodilo između ponedeljka 10. jula i srede 12. jula kada se santa od 5.800 kvadratnih kilometara i zvanično odvojila“, navodi se u saopštenju Univerziteta Svonsi. – “Ploča koja će najverovatnije biti nazvana A68, teška je više od hiljadu milijardi tona.“

Konačno odvajanje zabeležio je satelit NASA Akva modis, čije su slike potvrdile i vreme kada se proces završio.

Ledena ploča je dugačka oko 1.100 stopa i pluta na ivici zapadnog Antaktika, a još neće imati uticaj na nivo mora.

“Mesecima smo očekivali da će se ovo gododiti i iznenađeni smo koliko je dugo bilo potrebno da se konačno odvoji. Santa je jedna od najvećih ikada viđenih, a njen dalji razvoj je teško predvideti. Za sada je u jednom komadu, ali je vrlo verovatno da će se razbiti na manje delove“, kaže profesor Adrijan Lakmen dodajući da će u ovoj oblasti plutati narednih nekoliko decenija, dok će neki njeni delovi krenuti ka toplijim vodama.

Vesti

Dva zlatna Semplera Direct Mediji

Na marketinškom festivalu Sempl u Portorožu, medijski sistem Direct Media je osvojio dve prestižne nagrade - zlatni Sempler 2017, za kampanje bezbednosti u saobraćaju i podrške mladim preduzetnicima.

Vesti petak 24.11. 15:09 Komentara: 0
strana 1 od 3575 idi na stranu