Etna kao Mesec: Lunarni roboti treniraju za buduće misije

Najaktivniji evropski vulkan svakodnevno obilaze turisti, ali je u poslednje vreme domaćin i nekoliko prilično neobičnih posetilaca - lunarnih robota čije se veštine testiraju za buduće misije sletanja na Mesec i Mars. Smešten na italijanskom ostrvu Siciliji, Etna pokazuje seizmičke aktivnosti slične onima za koje naučnici veruju da će se naći na Zemaljskom satelitu.

Život

Izvor: Reuters, Sputnik

Nedelja, 09.07.2017.

16:03

Etna kao Mesec: Lunarni roboti treniraju za buduće misije
Printscreen YouTube/Reuters

"Izabrali smo Etnu jer je njena vulkanska, seizmička aktivnost slična onoj koju možemo da očekujemo da bude na površini Meseca", rekao je za Rojters istraživač Armin Velder.

Lunarne robote je na Etnu rasporedio Nemački svemirski centar, agencija koja vodi svemirski program te zemlje.

Na programu su angažovani stručnjaci iz Nemačke, Velike Britanije, SAD i Italije, koji zajedno rade na projektu ROBEX (Robotic Exploration of Extreme Environments -Robotsko istraživanje ekstremnih okruženja). Njegova svrha je bolje unapređenje razvoja robotske opreme koja će se koristiti u svemiru.

"Naš rad ima za cilj simuliranje budućeg, hipotetičkog sletanja na Mesec ili Mars, za šta se koristi mnogo robota za transport i instalaciju različitih instrumenata", izjavio je vulkanolog Boris Benke iz italijanskog Nacionalnog instituta za vulkanologiju.

Benke i njegove kolege nadaju se da će roboti omogućiti korisne tehničke podatke o seizmičkim pokretima nakon istraživanja tla planine Etna. Nadamo se da će sve tehnike koje se nauče na Etni biti upotrebljene u budućim lunarnim misijama ili u istraživanju Marsa.

Roboti su gotovo završili početnu fazu testiranja u oblasti vulkana Pjano del Lago, što je pusti deo terena oštećen jakim vetrovima. Istraživači će takođe uskoro uspostaviti mrežu opreme među kojima su i roverski roboti i bespilotne letelice, koji će se koristiti za nadgledanje seizmičke aktivnosti slične onoj koja se može naći na Mesecu.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 4

Pogledaj komentare

4 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: