- Vesti -

Cane je unuk Gavrila Principa: "Mi smo porodično partibrejkeri"

Cane iz grupe Partibrejkers u porodičnom stablu "krije" jednu "stavku" koja možda i najbolje opisuje njegovu prirodu i potrebu da uvek bude "slobodan i samo svoj"...

Izvor: nedeljnik.rs
Podeli
foto: screenshot/vikipedija
foto: screenshot/vikipedija

Pre par meseci uzbunila se javnost zbog navodnog kraja kultnog benda "Partibrejkersi", što je bilo posledica loše protumačene situacije u kojoj frontmen benda Zoran Kostić Cane veliku energiju ulaže u svoj drugi bend "Škrtice". To je, ipak, dokazalo koliko je ovaj bend i dalje važan u ovom društvu. Baš kao i Cane, taj omiljeni roker svima i svakome, pa i onima koje oštro secira kroz stihove (a inače često i govori, a ne samo peva, u stihovima).

Cane Partibrejkers u porodičnom stablu "krije" jednu "stavku" koja možda i najbolje opisuje njegovu prirodu i potrebu da uvek bude "slobodan i samo svoj". On naime, ima bliske porodične veze sa Gavrilom Principom. O tome je zaista retko pričao, a sve je objasnio uredniku “Nedeljnika” Branku Rosiću u jednom intervjuu.

"Ja sam potomak Gavrila Principa. Majka Gavrila Principa i moj pradeda su rođeni brat i sestra", rekao je Cane.

Priča se logično nastavila: "Mi smo porodično partibrejkeri. Mi smo partibrejkeri kroz epohu i vreme. Svašta se pisalo o Gavrilu. Najgore je što su nas učili je to da je njegov metak ubio trudnu ženu. Nije istina. Sofija Hotek nije bila trudna. Ona je dva meseca pre dolaska u Sarajevo imala težak pobačaj. To čak nisu sami Austrijanci smislili već naši austrijski učenici. Suština je da je to bila borba za slobodu. Nije mogao on da napiše molbu "Ej, Ferdinande nemoj da nas ugnjetavaš". Jer kako god gledaš kroz istoriju mi smo hteli da budemo Austriji pri ruci, ali uvek smo bili zloupotrebljeni. Gavrilo nije bio sam. Tu su bili i Hrvati, muslimani. Mehmedbašić je imao namazan nož otrovom i hteo je da cara ubode u samoj sarajevskoj većnici. Čabrinović je bacio bombu. Gavrilo je iz trećeg pokušaja uradio to što je uradio. Kao što znamo, hteli su cara da ubiju i Tin Ujević i ekipa. Gavrilo je sa svojih nepunih 19 godina dao život da bi svi mi živeli zajedno."

Vesti

Melanija pokazala užasnuto lice posle susreta sa Putinom

Relacija i priroda odnosa između Amerike i Rusije ne prestaje da bude u žiži javnosti. Ono što je sada postalo vrlo indikativno je izraz lica Melanije Tramp koja je bila u službenoj poseti sa američkim prednikom Donaldom Trampom. Posle rukovanja sa ruskim vladarom ona je u kameru pokazala zaista neobično lice. A teorije zašto je to tako počele su da se nižu...

Vesti četvrtak 19.07. 08:00 Komentara: 63

Šta povezuje cara Dušana Silnog i kralja Milana Obrenovića?

Ako od Terazija krenete ka Bulevaru kralja Aleksandra, put negdašnjeg Carigradskog druma, primetićete da su sa obe strane ulice pozicionirane dve zgrade koje simbolizuju srpski parlamentarizam. Sa desne strane, gledano iz pravca Trga Nikole Pašića, proći ćete pored velikog i lepo uređenog Pionirskog parka na čijem je kraju zgrada Starog dvora, podignuta za vreme Milana Obrenovića, prvog srpskog kralja nakon četri i po veka pod Turcima.

Vesti sreda 18.07. 21:58 Komentara: 41
strana 1 od 3896 idi na stranu