Stiven Hoking objasnio kako ćemo kolonizovati druge planete

U svom nedavnom govoru na Starmus festivalu umetnosti i nauke u Norveškoj Stiven Hokingk je pozvao i Donalda Trampa zbog „najozbiljnije i pogrešne odluke o klimatskim promenama koje je ovaj svet video“.

Život

Izvor: B92

Četvrtak, 29.06.2017.

09:45

Stiven Hoking objasnio kako ćemo kolonizovati druge planete
foto: thinkstock

Kada su ga zamolili da dodatno prokomentariše svoje reči slavni kozmolog je rekao:

“Zemlji preti toliko mnogo stvari da mi je teško da budem pozitvian“

I ranije je Hoking upozoravao bi trebalo da napravimo plan B tj. da udvostručimo napore u kolonizaciji drugih svetova pre nego što Zemlja postane nepodobna za život.

“Upotrebom naprednih naučnih instrumenata uspeli smo da zavirimo u svemir kao nikada pre. Kada smo imali slične krize u našoj istoriji, obično je bilo negde nešto što se moglo kolonizirati. Kolumbo je to učinio 1492. godine kada je otkrio Novi svet, ali sada nema novog sveta. Nema utopije iza ugla“

Prva logična mesta za početak su Mesec i Mars. Prema Bi-Bi-Siju Hoking je pozvao nacije da kolonizuju Mesec do 2020. godine i Mars do 2025. godine. Ali, nije to tako jednostavno budući da su ove dve planete izložene kosmičkom zračenju koje uzrokuje rak i Alchajmerovu bolest, a i gravitacija je drugačija nego na Zemlji.

Planeta Proksima B koja je udaljena oko 4,5 svetlosnih godina od Zemlje jedna je od najboljih kandidata koje je Hoking spomenuo. Inače, jedna svetslosna godina ima 9.460.730.472.580.800 metara.

“Da bismo išli brže moramo da imamo mnogo veću brzinu nego što to mogu postići hemijske rakete, a to je samo svetlost. Snaga svetlosnog zraka sa zadnje strane mogla bi da tera svemirski brod prema napred. Nuklearna fuzija može dati 1 odsto energije svemirskog broda što bi ga ubrzalo do desetine brzine svetlosti. Ljudska kolonizacija drugih planeta više nije naučna fantastika. Može biti naučna činjenica. Ljudska vrsta postoji kao posebna vrsta oko dva miliona godina. Civilizacija je počela pre otprilike 10 hiljada godina, a stopa razvoja se stalno povećala. Ako se čovečanstvo održi još milion godina, naša budućnost smelo kreće tamo gde niko drugi nije išao“, rekao je Hoking u svom govoru.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

19 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: