Utvrđeno poreklo čudne životinje koja je zbunjivala čak i Darvina

Životinja čije je poreklo bilo nejasno i samom Čarlsu Darvinu, konačno je našla svoje mesto na porodičnom stablu živog sveta na Zemlji.

Život

Izvor: Newser

Četvrtak, 29.06.2017.

09:00

Utvrđeno poreklo čudne životinje koja je zbunjivala čak i Darvina
Foto: YouTube Screenshot

Studija objavljena u časopisu "Nature Communications" zaključuje da je Macrauchenia patachonica, odnosno "dugovrata lama" pripada redu kopitara, kao i konji i nosorozi.

Macrauchenia, koja je izgledala kao kamila bez grbe i imala oko 500 kilograma, živela je na prostoru Južne Amerike do kraja pleistocena.

"Najneobičniji bio je njen nos", kaže jedan od autora studije, kustos Prirodnjačkog muzeja Amerike Ros Mekfi.

"Nemamo fosile mekog tkiva, pa ne znamo da li je imala neku vrstu surle, ali svakako nije ličila ni na jednu životinju koja postoji danas".

Nova studija zasnovana je na istraživanju iz 2015. u kom su stručnjaci pokušali da utvrde njeno poreklo analizom drevnog kolagena. Mekfi i stručnjak za paleogenetiku Miči Hofrajter sa Univerziteta u Potsdamu, sproveli su nove tehnike ispitivanja, kako bi utvrdili najbliže srodnike čudne životinje.

Darvin je prvi pronašao njene fosile dok je boravio u Patagoniji 1834, ali ni on ni Ričard Oven, ugledni paleontolog kom je poslao fosile, nisu mogli da smeste Macraucheniju u bilo koji poznati red.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 5

Pogledaj komentare

5 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: