U Kini je bakšiš uvreda, u SAD i do 25%, a kako je u Srbiji?

Dilema svakog turste u nepoznatoj zemlji jeste koliko bakšiša treba ostaviti u restoranu ili kafiću. Davanje napojnice je običaj koji povezuje mnoge zemlje, ali u nekim azijskim zemljama turista može uvrediti osoblje ostavljanjem napojnice. U drugim pak, očekuje se i bakšiš do 25 odsto, pa treba imati na umu i to pri pravljenju budžeta za odmor.

Život

Izvor: B92

Sreda, 28.06.2017.

13:23

U Kini je bakšiš uvreda, u SAD i do 25%, a kako je u Srbiji?
foto: thinkstock

Nedavno istraživanje Good Housekeeping Instituta otkriva kakvi običaji važe u različitim krajevima sveta. Sara Benvel kaže da u Japanu ovakav običaj ne postoji – “Postoji mogućnost da ćete čak uvrediti kelnera kojem ostavljate bakšiš dok se u Americi napojnica očekuje i jako je nekulturno ako ništa ne ostavite“

S druge strane, u Francuskoj su napojnice uključene u račun i to je rešeno zakonom. Ipak, mnogi lokalci će ceniti ako im i preko toga ostavite nešto.

Naravno, najveće napojnice se očekuju u SAD i to ne samo u restoranima već i u taksiju gde treba da dodate od 10 do 25 odsto više od iznosa koji je taksimetar otkucao.

Bakšiš se ne očekuje u zemljama jugoistočne Azije, ali se prihvata sa velikim oduševljenjem ugostiteljskih radnika.

U Kini, baš kao i u Japanu smatra se uvredom i treba ga izbegavati.

Srbija je malo specifična

Prema rečima naših ugostiteljskih radnika srpske mušterije često ostavljaju isti iznos, pa čak i ako su večerali u vrednosti od 2.000 dinara, ali i 10.000 dinara. U toku dana bakšiš za kafu iznosi od 30 do 50 dinara, a uveče bude između 100 i 200 dinara nevezano za iznos na računu.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

87 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Propao pokušaj: Nemačka u haosu

Nemačke mašinovođe od utorka rano ujutro ponovo su u štrajku, samo nekoliko dana po okončanju prethodnog štrajka. Sudovi su odbacili pokušaj Nemačke železnice (DB) da zaustavi štrajk.

17:25

12.3.2024.

6 d

Podeli: