Kupinik - poslednja prestonica srpskih despota

Izložbom srednjovekovnog oružja, ratničke opreme i dokumenata u Muzeju "Horeum Margi - Ravno" u Ćupriji, pod nazivom "Kupinik - poslednja prestonica srpskih despota", u Ćupriji i Pomoravskom okrugu počele su Vidovdanske svečanosti.

Život

Izvor: Tanjug

Utorak, 27.06.2017.

08:28

Kupinik - poslednja prestonica srpskih despota
Ostaci zamka Kupinik (Foto: YouTube Screenshot)

Izložbu su povodom Vidovdana i Boja na Kosovu, priredili Zavičajni muzej iz Rume i Vojni muzej iz Beograda, a otvorio je direktor ćuprijskog muzeja Novak Novaković.

Stari grad Kupinik, Crkva svetog Luke i manastir Obed, sva tri kod sela Kupinovo, svojom do danas očuvanom arhitekturom čine moćan sloj, hronološki vezan za egzistenciju srpske despotovine u Sremu, istaknuto je na otvaranju izložbe.

"Cilj izložbe je da se afirmiše ovaj jedinstveni spomenik kulture na teritoriji Srema, najpre kao svedočanstvo jednog slavnog perioda srpske istorije, neposredno pred viševekovni pad pod tursku vlast, a zatim i kao potencijalni turistički potencijal Srema zajedno sa celokupnim prirodnim okruženjem", piše u katalogu koji prati izložbu.

Izložba "Kupinik - poslednja prestonica srpskih despota" je rezultat timskog rada kolektiva Zavičajnog muzej Ruma, saradnika Agencije za razvoj opštine Pećinci i Vojnog muzeja Beograd.

Centralna svečanost, posvećena Vidovdanu, Boju na Kosovu i knezu Lazaru, biće održana 28. juna u porti srednjovekovnogh manastira Ravanica kod Ćuprije, zadužbini kneza Lazara, u kojoj počivaju mošti kneza.

Toga dana u Ravanici je celodnevni program, a pomen kosovskim junacima, u manastirskoj crkvi, služice vladika braničevski Ignajtije (Midić) U Muzeju "Horeum Margi - Ravno" biće promovisana i knjiga "Srpski viteški kod" Marka Aleksića.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Propao pokušaj: Nemačka u haosu

Nemačke mašinovođe od utorka rano ujutro ponovo su u štrajku, samo nekoliko dana po okončanju prethodnog štrajka. Sudovi su odbacili pokušaj Nemačke železnice (DB) da zaustavi štrajk.

17:25

12.3.2024.

6 d

Podeli: