Naučnici sumnjaju da postoji i 10. planeta Sunčevog sistema

Spoljna ivica Sunčevog sistema krije nebesko telo veličine Marsa, koje bi moglo biti deseta planeta koja kruži oko naše zvezde.

Život

Izvor: daily mail

Četvrtak, 22.06.2017.

16:59

Naučnici sumnjaju da postoji i 10. planeta Sunčevog sistema
Foto: Thinkstock

Ovaj još nepotvrđeni svet, nazvan "Planeta 10", deo je hipoteze kojom naučnici pokušavaju da objasne neobične orbite objekata na ivici Sunčevog sistema. Postoji, dakle, mogućnost, da na njih utiče neko veliko telo udaljeno od nama bliskih planeta.

Naučnici Univerziteta u Arizoni proučavali su orbite patuljastih planeta i asteroida u Kujperovom pojasu.

"Prema našim proračunima, nešto veličine Marsa bilo bi potrebno da se izazove takvo zakrivljenje orbite", kaže dr Ketrin Volk, postdoktorantkinja koja radi u Lunarnoj i planetarnoj laboratoriji Univerziteta u Arizoni.

Procenjuje se da u Kojperovom pojasu postoji više od 33.000 objekata sa više od 60 metara u prečniku, kao i tri patuljaste planete.

Objekat koji bi mogao da bude deseta planeta našeg sistema, možda je dolutao do spoljne ivice Sunčevog sistema, nakon sudara sa nekom drugom planetom.

Taj objekat bio bi drugačiji od takozvane "Planete Devet", čije su postojanje naučnici pretpostavili prošle godine.

Dosad nisu pronađeni dokazi postojanja ovih tela.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

44 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Propao pokušaj: Nemačka u haosu

Nemačke mašinovođe od utorka rano ujutro ponovo su u štrajku, samo nekoliko dana po okončanju prethodnog štrajka. Sudovi su odbacili pokušaj Nemačke železnice (DB) da zaustavi štrajk.

17:25

12.3.2024.

6 d

Podeli: