Petnica slavi 35. rođendan

Istraživačka stanica Petnica danas, 22. juna, slavi 35 godina postojanja.

Život

Izvor: B92

Četvrtak, 22.06.2017.

10:45

Petnica slavi 35. rođendan

Istraživačka stanica Petnica osnovana je 22. juna 1982. godine u selu Petnica kod Valjeva. U njenom osnivanju učestvovali su mnogi poznati naučni i prosvetni radnici, Srpska akademija nauka i umetnosti, Univerzitet u Beogradu i mnoge druge institucije. Tada je bila samo eksperiment u obrazovanju, a danas je prestižna naučno-obrazovna institucija prepoznata širom sveta.

Tokom poslednjih tridesetak godina, „Petnički eksperiment" je obuhvatio preko 50 hiljada učenika, od kojih danas mnogi stvaraju budućnost Srbije i sveta.

Petnica je danas najveći i najrazvijeniji centar Evrope za profesionalan rad sa mladima, koji paralelno sa radom u centru redovno pohađaju školsku nastavu. Godinama u IS Petnicu dolaze direktori i nastavnici elitnih škola iz Rusije, Izraela, Slovenije, Nemačke, Kine, Danske, Italije da nauče poneki novi „trik" ili se upoznaju sa tehnikama rada koje su ovde godinama pažljivo razvijane.

Danasse može reći da Petnicu čini 50.000 nekadašnjih polaznika koji su prošli kroz neki od skoro 4000 programa organizovanih za ovih 35 godina; nekoliko hiljada predavača i mentora koji su svojim znanjem i iskustvom pomogli da mnogi petničari stasaju u sjajne stručnjake; oko 1000 institucija, fakulteta, instituta, kompanija i škola sa kojima su programi uspešno relizovani ili iz kojih su dolazili njeni polaznici…
Povodom jubileja, Petnica planira da u saradnji sa SANU, institutima i fakultetima u drugoj polovini godine organizuje stručne skupove i izložbe, kako bi dostignuća ove institucije bila još bolje predstavljena javnosti.

Ovog leta će u IS Petnica biti organizovano 40 letnjih naučnih seminara za srednjoškolce, kao i programi za studente i postdiplomce iz oblasti kosmologije, mašinskog učenjua, mikroskopije, molekularne biologije, hemije i filozofije nauke.

U ovom trenutku u Petnici su u toku programi iz oblasti astronomije, biologije, hemije, arheologije i geologije. Ukupno 123 srednjoškolca ovih dana na ovim seminarima stiču svoja prva praktična znanja o radu u laboratoriji, na terenu ili sa teleskopom. Sa njima radi grupa od skoro trideset naučnika, ali i studenata – vršnjačkih edukatora.

Istraživačka stanice Petnica od 1982. godine organizuje obrazovne programe za motivisane i zainteresovane učenike i studente u oblasti astronomije, fizike, elektronike, računarstva, matematike, biologije, ekologije, hemije, geologije, medicine, lingvistike, istorije, psihologije, antropologije, sociologije, arheologije i dizajna.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 6

Pogledaj komentare

6 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: