Srpski umetnik oduševio svet svojim GIF-ovima (VIDEO)

Miloš Rajković iz Beograda, zvani Šolim, “digitalni" je "nadrealista", koji stvara fascinantne vizualne slagalice.

Život

Izvor: B92

Sreda, 21.06.2017.

17:15

Srpski umetnik oduševio svet svojim GIF-ovima (VIDEO)
Foto: SholimART / Youtube screenshot

Rajković se u svojim oštroumnim delima bavi različitim društveno-političkim pitanjima, poput korporativne kultutre, religije i ljudske zavisnosti od tehnologije.

U intervjuu za magazin "ArtSlant", Rajković navodi da se sa radom na kompjuteru prvi put susreo davne 1990. Ili 1991, kada je njegov otac kupio svoj prvi računar sa crno-belim ekranom.

Rajković je tada počeo da crta jednostavne objekte u Autokedu, koji bi se pomerali klikom na “undo” i “redo” dugmad. Imao je samo pet godina, i kaže da je srpljivost još tada bila jedna od njegovih najvećih vrlina. Sa GIF formatom je počeo da eksperimentiše tokom svoje Majspejs ere, u vreme spore internet konekcije.

Nekoliko godina kasnije, kada se sve ubrzalo, a GIF-ovi postali veći (1 do 2 megabajta), Rajković se prebacio na Tambler, gde je počela njegova umetnička karijera. Odrastanje u Srbiji imalo je veliki uticaj na njega, jer je morao da se potrudi mnogo više od ljudi iz zemalja Zapadne Evrope da bi bio primećen, a njegov rad je morao da bude mnogo više autentičan.

Ipak, Rajković kaže da i danas voli društvene medije jer su skoro besplatni, i najbolja platforma za promociju umetnosti i inspirisanje drugih ljudi.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

22 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: