Veliki koralni greben ugroženiji nego što se mislilo

Australijski Veliki koralni greben je, usled klimatskih promena, ugroženiji nego što se mislilo, saopštili su naučnici. Porast temperature vode u martu i aprilu izazvao je najgoru dosad zabeleženu epizodu "izbeljivanja" grebena, koji se prostire na 2.300 kilometara.

Život

Izvor: B92

Ponedeljak, 29.05.2017.

09:54

Veliki koralni greben ugroženiji nego što se mislilo
Thinkstock

Prema ranijim procenama, mislilo se da je 22 odsto korala kod površine vode uništeno 2016. godine, ali je sada ta procena revidirana na 29 odsto.

Situacija bi mogla dodatno da se pogorša posle najnovije epizode beljenja koja je u toku. Preterana toplota ugrožava korale koji zbog toga blede i postaju podložni bolestima.

Naučnici navode da je u pitanju četvrta takva epizoda, posle onih koje su zabeležene 1998, 2002. i 2016. godine.

Veliki koralni greben je od 1981. godine na Listi svetske baštine Organizacije UN za obrazovanje, nauku i kulturu (UNESCO). Nalazi se i na Listi izuzetno ugroženih područja svetske baštine.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: