Uskoro odgovor na večno pitanje: Kako su izgrađene piramide

Naučnici rade na analizi misterioznih svemirskih čestica pronađenih u egipatskoj Krivoj Piramidi, smeštenoj 40 kilometara južno od Kaira koju je izgradio faraon Snofru.

Život

Izvor: Radiosarajevo.ba

Nedelja, 28.05.2017.

17:35

Uskoro odgovor na večno pitanje: Kako su izgrađene piramide
Foto: Thinkstock

Rezultati njihove analize mogli bi da daju odgovor na jedno od najčešće postavljanih potanja o ljudskoj istoriji - kako su izgrađene egipatske piramide.

Međunarodni tim naučnika je u 105 metara visoku Krivu piramidu postavio ploče, a još u decembru 2015. godine prikupili su prve podatke.

U piramidi su otkrivene radiografske čestice, odnosno muoni, koji na tlo padaju iz Zemljine atmosfere. Te čestice se lagano kreću kroz prazan prostor, ali ih tvrde površine ili apsorbuju ili preusmeravaju. Naučnici proučavaju obrasce tih čestica i veruju da će ih to dovesti do velikog otkrića, vezanog za nastanak piramida u Egiptu.

"Kada govorimo o konstrukciji piramida, ne postoji jedinstvena teorija, koja je 100 odsto dokazana ili proverena. Sve su to samo teorije i hipoteze", istakao je Hani Helal, potpredsednik instituta "Heritage Innovation Preservation", koji sprovodi istraživanja.

"Ono što mi pokušavamo da uradimo pomoću nove tehnologije, jeste da potvrdimo, promenimo ili nadogradimo hipoteze o tome kako su sagrađene piramide", dodao je.

"Ako pronađemo negde samo kvadratni metar praznine, to će podstaći nova pitanja i hipoteze, a možda i pomoći u rešavanju konačnih pitanja", rekao je Mehdi Tajoubi, predsednik Instituta.

Tim naučnika je uveren da bi ova testiranja mogla da budu ključna za pronalazak odgovora vezanih za postanak piramida.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

19 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

1 d

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: