Vladimir Grbić: Drina je simbol koji ne sme da umre

Proslavljeni srpski odbojkaš Vladimir Vanja Grbić poznat je i kao veliki ljubitelj sportskog ribolova i prirode. Ribolovci i ekolozi znaju koliko je velika njegova zasluga za projekat poribljavanja Drine mladicom, koji je, nažalost, prekinut.

Život

Izvor: Vladimir Malešiæ

Sreda, 24.05.2017.

19:30

Vladimir Grbić: Drina je simbol koji ne sme da umre
Printscreen YouTube/Forum Info

Javni odbojkaški trening Vanje Grbića u Prijepolju iskoristili smo da sa njim porazgovaramo i o ribolovu. Strast prema ribolovu i ljubav prema prirodi kumovali su tome da Grbić bude jedan od glavnih pokretača projekta veštačkog mresta mladice i poribljavanja Drine našom najvrednijom i ujedno najugroženijom ribljom vrstom. Ovaj projekat tada je najbolje predstavio Jovan Memedović u svojoj emisiji “Sasvim prirodno“ pod nazivom “Borci za Drinu”.

Nažalost, iako je sve dobro započelo i trajalo nekoliko godina, nakon oko 45.000 mladica proizvedenih u veštačkim uslovima i vraćenih u Drinu, projekat je prekinut. Grbić kaže da je opština Bajina Bašta, koja je trebalo da ima najveću dobrobit od poribljavanja, blokirala projekat.

“Efekti poribljavanja, efekti zaštite su se osetili. Ubacili smo 45.000 komada mladice. Imamo fantastičnu ekipu koja je postigla neke rezultate koje niko u sveti nije do sada imao. I čekaćemo svoj trenutak, jer Drina je simbol koji ne sme da umre. Ne samo Drina, nego sve ostale reke, pošto smo mi konji koji ne shvataju šta imaju“, kaže Grbić.

Ima i onih koji su na vreme shvatili šta imaju i kako mogu iskoristiti potencijale svojih voda. U Sloveniji imaju dva odsto bruto budžeta od ribolovnog turizma a Slovenija je za nas mrlja po pitanju potencijala koji imamo u ribolovu, kaže Vanja.

Prošle 2016. godine bilo je nekih naznaka da bi poribljavanje Drine mladicom moglo biti nastavljeno ove godine. Međutim, kako nam je rekao diplomirani ekolog Ljubiomir Pejčić, član ekipe biologa i ekologa sa Prirodno-matematičkog fakulteta iz Novog Sada koji su učestvovali u projektu mresta mladice, niko ih nije pozvao tim povodom.

Pejčić nam je rekao da je u svemu dobro što trenutno postoji ribnjak na kojem se uspešno mresti mladica, i gde se može nabaviti mlađ. Reč je o ribnjaku Panjica u Dobračama, nedaleko od Ivanjice. Međutim, Pejčić kaže da, prema njegovim informacijama, niko ne vrši poribljavanja mladicom pa je niko i ne kupuje.

Mladica je ugrožena u svim vodama koje nastanjuje. Broj se smanjuje usled prekomernog izlova, krivolova i izgradnje hidroakumulacija. Trenutno je u Srbiji ima u Drini, Limu, Đetinji, Vapi i Uvačkim jezerima i gornjem toku Ibra. Lovostaj na mladicu je na snazi od 1. marta do 31. avgusta. Izvor: Foruminfo.rs

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

11 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: