Tiranosaurus reks je grizao silom jednakom težini tri automobila

Analizom skeleta tiranosaurus reksa naučnici su došli do saznanja kako su izgledali mišići za pokretanje vilica ovih praistorijskih zveri. Kada bi veliki mesožder zagrizao hranu, to je činio silom jednakom težini tri automobila, što mu je omogućavalo da sa lakoćom mrvi kosti.

Izvor: express.hr
Podeli

Na osnovu kompjuterskog modela kreiranog po mišićnoj anatomiji i čeljustima ti-reksa i analizi njegovih živih rođaka (krokodila), naučnici su ustanovili da je sila njegovog ugriza iznosila oko 3.630 kilograma.

"Sve dok je to bilo sačinjeno od mesa i kostiju, ti-reks je mogao da pregrize šta je hteo", rekao je paleobiolog Gregori Erikson sa Univerziteta na Floridi.

Tragovi ugriza na fosilizovanim ostacima kostiju drugih dinosaurusa pokazuju da je ti-reks mrvio kosti. Ta sposobnost je tom ogromnom stvoru, visokom 13 metara i teškom sedam tona, davala prednost nad ostalim predatorima kojima to nije uspevalo.

"Tako je dolazio do minerala u kostima i koštane srži", navodi paleobiolog Pol Ginjak sa Univerziteta u Oklahomi, vodeći autor istraživanja objavljenog u časopisu "Sajens".

"Naravno, to je predstavljalo i rizik, jer je prodiranjem u kost moglo da dođe do teških oštećenja zuba, ali nagrada je bila bogata".

Tiranosaurus reks je posedovao veću snagu ugriza od bilo kog stvora koga su naučnici proučavali i daleko veću od bilo kojeg danas živog bića.

Ipak, ona nije najsnažnija u istoriji. Procenjuje se da je veliki krokodil deinozuh (Deinosuchus), koji je živeo nekoliko miliona godina pre ti-reksa i težio više od njega, imao silu ugriza od 10.400 kilograma.

Prati B92 na Viberu

Vesti

Devet najbrutalnijih osveta u istoriji

Osveta je stara koliko i istorija. O tome govori i najstariji skup zakona na svetu, Hamurabijev zakonik, u kome se spominje princip osvete "oko za oko". Ovo su neki od najbrutalnijih primera primene tog principa.

Vesti nedelja 28.05. 14:26 Komentara: 7

Počela izgradnja najvećeg optičkog teleskopa na svetu

Izgradnja najvećeg optičkog i infracrvenog teleskopa na svetu počela je u pustinji Atakama u Čileu. Teleskop nazvan ELT (skraćeno od Extremely Large Telescope - izuzetno veliki teleskop), biće smešten na vrhu 3.000 metara visoke planine Kero Armazones, u regionu u kome uglavnom nema oblaka.

Vesti nedelja 28.05. 09:36 Komentara: 25
strana 1 od 3294 idi na stranu