- Vesti -

Da je asteroid udario samo 30s ranije, dinosauri bi još bili živi

Udar asteroida u Zemlju, koji je okončao eru dinosaura, razorio je našu planetu iz puke slučajnosti, kažu naučnici.

jutarnji.hr Izvor:
Podeli
Foto: YouTube Screenshot
Foto: YouTube Screenshot

Da je kojim slučajem udario u Zemlju 30 sekundi ranije ili kasnije, izazvao bi neuporedivo manje štete i dinosauri bi verovatno preživeli. To istovremeno znači da čovek verovatno nikad ne bi postao dominantna vrsta na planeti, otkriva novi BBC dokumentarac.

Pretpostavlja se da je asteroid udario Zemlju pre oko 66 miliona godina i to u područje današnjeg poluostrva Jukatan u Meksiku, ostavivši iza sebe krater širok gotovo 180 km i dubok više od 30 km.

Naučnici koji su proučavali geološku strukturu kratera, otkrili su da je tlo bogato sumpornim jedinjenjima. Vazduh se prilikom udara ispunio oblakom prašine, što je zasenilo Sunce i ohladilo našu planetu.

Decenijama su temperature bile toliko niske, da je nestala većina živih vrsta na Zemlji, a pretpostavlja se da su dinosauri uginuli od gladi, a ne direktno od udara.

Međutim, da je asteroid prečnika 9,6 km pao nekoliko sekundi ranije ili kasnije, verovatno bi udario u Atlantik ili Pacifik i ne bi izazvao tako fatalne posledice. Doduše, naučnici pretpostavljaju da bi na taj način ispario veliki deo morske vode, ali bi šteta svakako bila manja.

Profesorka Džoana Morgan sa Kraljevskog koledža u Londonu koja je s profesorom geofizike Šonom Galikom na Univerzitetu u Teksasu sprovodila analizu tla u Jukatanu, rekla je da se otprilike 100 milijardi tona sulfata diglo u atmosferu i dodala: "To je dovoljno da ohladi planetu u narednih deset godina i uništi većinu života".

Udar asteroida bio je toliko snažan da je čak tri četvrtine života na Zemlji nestalo, uključujući većinu dinosaura, ali je to ujedno dalo šansu manjim sisarima, a onda i ljudima, da napreduju.

Detaljna otkrića zabeležena su u novom dokumentarnom filmu "The Day The Dinosaurs Died" koji će biti prikazan na BBC 2.

Prati B92 na Viberu

Vesti

Tramp, umetničkim sredstvima: Sonata o predsedniku SAD

Izraelski kompozitor Avner Hanani komponovao je sonatu o predsedniku SAD Donaldu Trampu "Sonatu Tramp", koja se kao kompozicija najbolje može opisati kao monodrama za video i klavir, navode izraelski mediji i dodaju da se zapravo radi o mešavini raznih Trampovih govora uz klavirsku pratnju kompozitora.

Vesti četvrtak 21.09. 19:42 Komentara: 0

Kineski glumac 30 dana zatvoren na aerodromu u Helsinkiju

Na helsinškom aerodromu, koji je ocenjen kao najbolji u svetu, kineski glumac Rajan Džu živeće u kabini 30 dana kako bi proverio da li to istina, a ceo projekat umnogome podseća na film "Terminal", saopštila je finska avio-kompanija "Finavija", koja je organizator ovog svojevrsnog testa.

Vesti četvrtak 21.09. 15:58 Komentara: 0
strana 1 od 3478 idi na stranu