Sve manje peska na Zemlji i sve je traženiji

Velika potražnja za peskom vlada širom sveta. U nekim delovima planete ljudi čine velike napore kako bi stigli do zlatnih zrna. U Indiji mafija plaši lokalno stanovništvo kako bi izvlačila i odvozila taj materijal, dok su u Maroku i na Karibima česte krade sa plaža. Pesak je materijal koji se najviše eksploatiše, a prema programu Ujedinjenih nacija, pesak i šljunak obuhvataju 85 odsto svih eksploatisanih materijala na globalnom nivou.

Život

Izvor: klix.ba, economist.com

Subota, 29.04.2017.

17:46

Sve manje peska na Zemlji i sve je traženiji
Thinkstock

Kako piše "Ekonomist", mnogi gradovi su izgrađeni zahvaljujući pesku, a neki i na njemu. Većina ovog materijala se koristi u građevinskoj industriji za pravljenje betona i asfalta. Zato ne čudi što je Azija najveći potrošač peska na svetu.

Kina obuhvata polovinu svetske potražnje za peskom, što odražava brzinu izgradnje zemlje. Vlada procenjuje da je između 2011. i 2014. izgrađeno 32,2 miliona kuća i 4,5 miliona kilometara puta.

Pesak takođe ima industrijsku namenu - služi za izradu stakla, elektronike, pomaže pri ekstrakciji ulja. Velike količine peska obično se bacaju u more kako bi se formiralo kopno. Singapur je, na primer, od šezdesetih godina prošlog veka proširio površinu zemlje za više od 20 odsto upravo na ovaj način. Maldivi i Karibi koriste pesak kako bi izdigli svoja ostrva usled porasta nivoa mora.
Thinkstock
UN predviđaju da će do 2030. godine u svetu postojati više od 40 "megagradova" koji će biti dom za više od 10 miliona stanovnika, što znači da će biti potrebna izgradnja više stanova i infrastrukture. I nivo mora nastaviće rast, tako da će pesak biti još traženiji. S obzirom na to da se čini kao da je pesak sveprisutan u prirodi, a posebno u pustinjama, postavlja se pitanje kako je moguće da postoji njegov nedostatak.

Pustinjski pesak previše je "gladak", pa uglavnom ne može da se koristi u komercijalne svrhe. Osim toga, blizina nalazišta peska gradilištima veoma je važna, jer iako je pesak relativno jeftin, njegov transport na velikim udaljenostima nije ekonomičan. Naravno, osim ako nemate prilično dubok džep, a primer takvih zemalja su Singapur i Katar, veliki svetski uvoznici peska. Za gradnju tornja Burdž Kalifa u Dubaiju uvezen je pesak čak iz Australije.
Thinkstock
Većina zemalja ima pravila o tome gde i koliko peska može da bude izvađeno. Ipak, nepromišljena potražnja izazvala je unosnu nezakonitu trgovinu u mnogim zemljama u razvoju. Rezultat je brže vađenje postojećih zaliha nego što može prirodno da se nadopunjava, što šteti okolini. Proređivanje obala negativno utiče na plaže.

Srećom, postoje zamene za pesak: asfalt i beton mogu da se recikliraju, kuće mogu da se grade od slame i drveta, a blato može da se koristi za krčenje. U bogatim zemljama, vlade zagovaraju korišćenje drugih materijala koji mogu da zamene pesak.

U Velikoj Britaniji reciklirana je gotovo trećina svih stambenih materijala koji se koriste od 2014. godine. Singapur planira da se osloni na holandsku stručnost i sistem koji manje zavisi od peska.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

29 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

1 d

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

21 h

Politika

Mediji: Ultimatum za Srbiju

Višegodišnja dilema "Kosovo ili Evropska unija", koja je lebdela nad Srbijom, dobiće svoj praktični izraz sledeće nedelje, pišu mediji.

13:01

17.4.2024.

1 d

Podeli: