Mladunci grbavih kitova imaju tajnu sposobnost

Mladunci grbavih kitova i njihove majke šapuću jedni drugima kako bi izbegli potencijalne predatore, obelodanili su danas naučnici do sada nepoznatu tehniku preživljavanja tih životinja.

Život

Izvor: Beta

Sreda, 26.04.2017.

21:45

Mladunci grbavih kitova imaju tajnu sposobnost
Foto: Thinkstock

"Oni ne žele bilo kakve nepoželjne slušaoce", rekla je za Frans pres naučnica Simon Videsen koja je predvodila objavljeno istraživanje.

Kako je navela, potencijalni predatori, kao što je kit ubica, mogu da slušaju njihovu komunikaciju i da na taj način pronađu mladunče.

Kitovi su poznati po glasnim zvucima koje ispuštaju kao poziv drugim pripadnicima svoje vrste, a mužjaci grbavih kitova takođe proizvode zvuke koji odjekuju kako bi privukli ženke tokom sezone parenja, navodi AFP.

Ovo je međutim prvi put da su naučnici primetili jedinstvenu, intimnu komunikaciju između ženki grbavih kitova i njihovih mladih.

Istraživači iz Danske i Australije pratili su tokom 24 časa osam mladunaca grbavih kitova i dve majke u jednom zalivu na zapadu Australije i na osnovu uređaja prikačenih na životinje, beležili su njihov slab zvuk škripanja.

Kako su kazali, "ti signali" su bili tiši od uobičajenih zvukova odraslih grbavih kitova, a otkriveni su tokom plivanja u paru, što ukazuje da diskretan ton pomaže da ostanu zajedno u mračnim vodama dok kitovi ubice vrebaju mladunce.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 5

Pogledaj komentare

5 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

1 d

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

10 h

Politika

Mediji: Ultimatum za Srbiju

Višegodišnja dilema "Kosovo ili Evropska unija", koja je lebdela nad Srbijom, dobiće svoj praktični izraz sledeće nedelje, pišu mediji.

13:01

17.4.2024.

1 d

Podeli: