Posledica nevidljive ruke: Zbog čega se pertle same odvezuju?

Naučnici su konačno otkrili zašto će se svaka pertla pre ili kasnije odvezati i ustanovili da ta pojava jednostavno ne može da se spreči.

Život

Izvor: B92

Ponedeljak, 24.04.2017.

08:28

Posledica nevidljive ruke: Zbog čega se pertle same odvezuju?
Thinkstock

"Čvor se razmrsi u sekundi, bez upozorenja, nezaustavljivo", navodi se u časopisu "Proceedings of the Royal Society A". Kad otpuštanje čvora započne, nema ničega što taj proces može da zaustavi.

Milioni pertli odvežu se svaki dan, ali mehanika toga procesa do sada nije bila istražena. Zato su trojica inženjera mehanike sa univerziteta Berkli snimila trkača na pokretnoj traci i na veoma usporenom snimku proučavala šta se dešava sa njegovim pertlama. Ustanovili su da na čvor deluju dve sile.

"Kada trčite, vaša noga udara u zemlju silom koja je sedam puta jača od sile gravitacije", što rasteže i otpušta čvor, navodi jedna od autorki studije Kristina Greg. Nakon što čvor popusti, pokreti nogu, odnosno druga sila, razmrsiće omču.

"Ceo proces izgleda kao da nevidljiva ruka olabavi čvor i zatim povuče krajeve pertli", objašnjavaju naučnici. Dodatna istraživanja pokazala su da su neke tehnike vezanja bolje od drugih, ali ne postoji čvor koji će sprečiti odvezivanje.

"Neki čvorovi će duže izdržati, ali je samo pitanje vremena kada će i oni popustiti", tvrde naučnici.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

22 Komentari

Možda vas zanima

Svet

16.700 vojnika raspoređeno: Počelo je...

Filipinske i američke trupe počele su danas vojne vežbe "Balikatan" u Filipinima, koje će trajati do 10. maja, a uključivaće i pomorske vežbe u Južnom kineskom moru, na čije teritorije polažu pravo i Kina i Filipini.

12:24

22.4.2024.

1 d

Podeli: