Dan kada je prodata Aljaska

Senatu Sjedinjenih Američkih Država na današnji dan pre tačno 150 godina, 30. marta 1867, podnesen je ugovor o kupovini Aljaske od Ruske imperije. Teritorija od milion i po kvadratnih kilometara prodata je potom za 7,2 miliona tadašnjih dolara, odnosno oko dva centa po jutru zemlje. To bi danas iznosilo oko 125 miliona zelenih novčanica.

Život

Izvor: B92

Četvrtak, 30.03.2017.

16:37

Dan kada je prodata Aljaska
Wikipedia / Public domain

Aljasku je 1741. otkrio ruski istraživač Vitus Bering, a prvo naselje, na ostrvu Kodijak, osnovali su Rusi 1783. godine. Za vreme vladavine Aleksandra II Romanova Rusija se nalazila u velikoj ekonomskoj krizi, pa je carstvo pronašlo rešenje u prodaji ove zaleđene regije Americi.

Vlada Aleksandra II donela je odluku da proda Aljasku, pravdajući to udaljenošću od centralne Rusije i velikim troškovima. Ugovor između ruskog izaslanika i tadašnjeg američkog državnog sekretara sklopljen je nakon višesatnih pregovora.
Èek kojim je izvršena isplata (Foto: Wikipedia / Public domain)
Kasnije se ispostavilo da je to bila jedna od najboljih kupovina u istoriji trgovine nekretninama. Ruski car je tada odlikovao svog predstavnika u Vašingtonu, verujući da je Amerikancima "podvalio" ogromno divlje prostranstvo na kome nema ničega osim snega i leda.

Aljaska je 1884. dobila status okruga, 1912. zvanično je proglašena teritorijom SAD, a 1959. godine je postala članica federacije kao 49. država, jedina koja, uz Havaje, nije direktno povezana sa teritorijom SAD.
Foto: GettyImages
Starosedeoci (Indijanci, Eskimi i Aleuti) opirali su se ugovoru (državljanstvo SAD su dobili tek 1924. godine), a Vašington je tek 1971. godine doneo rešenje po kom su domoroci ostvarili vlasništvo nad oko 11 odsto teritorije i udeo u energetskim naftnim korporacijama.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

49 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: