Ovde nema Fotošopa - ovo je najtamniji materijal na svetu (FOTO)

Naučnici su 2014. napravili vantablek - najcrnji materijal poznat čovečanstvu koji apsorbuje 99,96 odsto ultraljubičaste, vidljive i infracrvene svetlosti.

Život

Izvor: sciencealert.com

Sreda, 29.03.2017.

14:57

Ovde nema Fotošopa - ovo je najtamniji materijal na svetu (FOTO)
Foto: surreynanosystems.com

Od tada, tim koji radi na inovacijama - Surrey NanoS ystems - dodatno ga je potamneo i početkom prošle godine objavio da nijedan spektometar na svetu nije dovoljno moćan da izmeri koliko svetlosti apsorbuje taj materijal.

"Materijal ne reflektuje čak ni jak laser", pišu istraživači. "Nikad ranije nismo napravili tako crn materijal kog ne registruje nijedan spektrometar sa infracrvenom transformacijom. Kako bi materijal učinili komercijalnim, tim je napravio verziju u spreju, koja nije toliko crna i blokira "samo" 99,8 procenata ultraljubičaste, vidljive i infracrvene svetlosti, ali je to dovoljno da trodimenzionalni predmeti prekriveni tom "farbom" izgledaju dvodimenzionalno.

Zapravo, vantablek nije ni farba ni pigment ni tekstil, nego poseban materijal čiji svaki kvadratni centimetar sadrži oko milijardu sićušnih nanotuba.
Foto: surreynanosystems.com
Kada svetlost padne na njih, ulazi u tube i automatski biva apsorbovana.

"Gotovo potpuni izostanak reflekcije čini da površina izgleda savršeno crno", kažu istraživači.
Foto: surreynanosystems.com
"Kako biste razumeli taj efekat, pokušajte da vizuelizujete prolazak kroz šumu, u kojoj su stabla visoka oko tri kilometra, umesto uobičajenih 10 ili 20 metara. Pretpostavlja se da će do vas dopirati vrlo malo svetla, ako uopšte dopre."

Vantablek je tako taman, tako da je ljudskom oku gotovo nemoguće da ga razazna, jer je našem mozgu potrebno barem malo reflektovane svetlosti kako bi mogao da prepozna objekat. Zato pogled na neki predmet prekriven ovim materijalom izgleda kao rupa bez dna.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

11 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: