Astronaut koji je hodao po Mesecu: Znam istinu o vanzemaljcima

Bio je astronaut koji je u drugoj misiji posetio Mesec i četvrti čovek koji je hodao njegovom površinom.

Život

Izvor: NY Post

Nedelja, 26.03.2017.

10:18

Astronaut koji je hodao po Mesecu: Znam istinu o vanzemaljcima
Foto: Gettyimages

Alan Bin (85) jedan je od samo 12 ljudi koji su napravili "mali korak za čoveka, a veliki za čovečanstvo".

Ovaj pilot lunarnog modula bio je deo tročlane posade Apollo 12 misije. Njihov primarni cilj je bio da na površini Meseca ostave uređaj koji je prikupljao seizmičke podatke.

Bin je proveo 1.671 sati i 45 minuta u svemiru, od čega je 10 sati i 26 minuta proveo na Mesecu i u Zemljinoj orbiti.

Iz ličnog iskustva razvio je neke interesantne ideje o mogućnostima postojanja vanzemaljskih oblika života.

"Ne veerujem da je bilo ko iz svemira ikad posetio Zemlju", rekao je on za news.com.au. "Jedan od razloga je to što mislim da su naprednije civilizacije altruistične, pa bi sigurno došli i rekli: 'Dolazimo u miru i znamo da kod vas rak ubija ljude. Mi smo taj problem rešili pre 50 godina i pokazaćemo vam kako i vi to da uradite'".

Bin, međutim, ni na trenutak ne sumnja da nismo sami u svemiru.

"Postoji toliko milijardi zvezda i oko njih ima toliko planeta, da statistički postoji mnogo planeta na kojima ima života", rekao je on.

"Možda su neke od njih slične nama od pre 100.000 godina, neke su na našem sadašnjem nivou, a neke koje su 10.000 godina napredniji od nas".

Bin je dao otkaz u NASA 1981. i posvetio se slikarstvu. Njegove slike uglavnom predstavljaju ono što je doživeo kao astronaut.

"Čak i kad bih živeo 185 godina, ne bih ostao bez inspiracije na tu temu", rekao je on.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

70 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

1 d

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

13 h

Politika

Mediji: Ultimatum za Srbiju

Višegodišnja dilema "Kosovo ili Evropska unija", koja je lebdela nad Srbijom, dobiće svoj praktični izraz sledeće nedelje, pišu mediji.

13:01

17.4.2024.

1 d

Podeli: