Politikovizija: Ukrajina zabranila Ruskinji ulazak u zemlju

Ukrajinski Savet za bezbednost zabranio je ulazak u zemlju ruskoj pevačici Juliji Samojlovoj, koja bi trebalo da predstavlja svoju zemlju na predstojećoj Evroviziji u Kijevu.

Život

Izvor: B92

Sreda, 22.03.2017.

14:55

Politikovizija: Ukrajina zabranila Ruskinji ulazak u zemlju
Prošlogodišnja pobednica Džamala iz Ukrajine (Getty Images)

Kako prenose ruski mediji, pevačici je ulazak zabranjen na tri godine, a razlog je to što je učestvovala na festivalu "Svet sporta i dobrote" na Krimu 2015. godine.

Ukrajinski zakon prepoznaje kao krivično delo boravak uz rusku dozvolu na teritoriji koju je Rusija 2014. Šef ukrajinske diplomatije je svojevremeno rekao da je ruski izbor Samojlove za Evroviziju "očigledna ruska provokacija".

Kako je rekao šef kabineta u Savetu Aleksander Tkačuk, vlastima je jasno i da bi i zabrana i dozvola boravka imali posledice i to ili "oštru reakciju Rusije", ili "jake proteste ukrajinskih radikala".

"Svi su jednaki pred zakonom. Bilo kakvi izuzeci bi mogli da uvrede određene grupe ljudi i predstavljali bi diskriminaciju", rečeno je u Savetu.

Samojlova, koja se kreće pomoću invalidskih kolica, trebalo je da predstavlja svoju zemlju na Evroviziji u Kijevu od 9. do 13. maja.

Podsetimo, Rusija je se svojevremeno našla i sa druge strane političkog uticaja na Evroviziju. Gruzija je 2009. godine morala da odustane od učešća nakon što je na takmičenje htela da pošalje pesmu "We Don'T Wanna Put In".

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

80 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

1 d

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

16 h

Politika

Mediji: Ultimatum za Srbiju

Višegodišnja dilema "Kosovo ili Evropska unija", koja je lebdela nad Srbijom, dobiće svoj praktični izraz sledeće nedelje, pišu mediji.

13:01

17.4.2024.

1 d

Podeli: