Kapsula Dragon se vratila s dve tone tereta sa MSS

Kapsula Dragon privatne svemirske kompanije Spejs Eks vratila se na Zemlju u nedelju spektakularnim spuštanjem na platformu u Tihom okeanu, nakon što je obavila svoju misiju dostavljanja potrepština na Međunarodnu svemirsku stanicu (MSS).

Život

Izvor: B92

Ponedeljak, 20.03.2017.

09:40

Kapsula Dragon se vratila s dve tone tereta sa MSS
Foto: Screenshot

Kapsulu su od stanice odvojili astronauti Tomas Pesket iz Francuska i Šejn Kimbru iz SAD, koristeći robotsku ruku. Kapsula se uz pomoć padobrana spustila nedaleko od obale Meksika nakon "sigurnog pada" koji je trajao dugih pet sati.

Osim toga što je astronautima dostavila hranu i instrumente, kapsula Dragon je na Zemlju vratila čak dve tone tereta. Njega uglavnom čine oprema i obavljeni naučni eksperimenti čiji će rezultati biti detaljno proučavani u laboratorijama na Zemlji.

Između ostalog, teret čine uzorci tkiva i kosti junakon testiranja regeneracije u bestežinskom stanju, prototip lasera za brže slanje podataka i prototip kompjutera koji bi trebalo da bude otporan na radijaciju.

Podsećamo, Dragon je poslat u Zemljinu orbitu 19. februara pomoću Spejs Eksove rakete Falkon 9. Na MSS su dostavljene dve i po tone opreme i potrepština.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 3

Pogledaj komentare

3 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: