Mladi Piroćanci šalju poruku vrednu pažnje

Sloganom Budi i ti nečiji heroj pirotski maturanti šalju lepu poruku svim vršnjacima u Srbiji. Oni će na matursko veče u majicama, a novac koji bi dali na svečanu garderobu, doniraju bolesnoj deci.

Život

Izvor: B92

Nedelja, 19.03.2017.

19:05

Mladi Piroćanci šalju poruku vrednu pažnje
Foto: Screenshot

Ovako su pirotski gimnazijalci 2013. proslavili maturu. Odrekli su se glamura i novac dali u humanirane svrhe.

"To što smo pomogli deci kojoj je u tom trenutku bila neophodna pomoć, jedan je od razloga što ćemo se mnogo duže sećati naše mature nego da je bila standardna", kaže Mila Đorđev, maturant Gimnazije Pirot.

Tako će je sigurno pamtiti i ova generacija svih pirotskih maturanata. Umesto za svečana odela, skupe haljine ili cipele, i oni će novac dati za lečenje dvoje bolesne dece.

"Na maturu idemo u majicama na kojima piše Budi i ti nečiji heroj, a novac koji bismo izdvojili za garderobu, ide deci kojoj je to potrebno", kaže Nemanja Marković.

Sa Nemanjom je saglasna i učenica Nevena Krstić.

"Imali smo ideju da maturu, umesto u maturskim haljinama, pamtimo po tome što smo pomogli deci", objasnila je Nevena.

Svojim vršnjacima pridružila se i Anđela Manić.

"Zato što smo bili protiv da se daje toliki novac za garderobu koju ćemo verovatno obući samo te večeri, kada tim novcem možemo da pomognemo nekome i spasimo nečiji život", istakla je Anđela.

Sredstva su sakupljali i učenici Srednje stručne škole u Pirotu.

"Često su devojke u kič garderobi, ovako smo jednaki a i humani", smatra Milica Mladenović.

"Želim da pozovem celu Srbiju i sve maturante da se pridruže akciji i da budemo humani) Učenici humani, profesori ponosni. Kažu, njihovi djaci već sada su položili ispit zrelosti", rekla je Anja Mitrović.

"Osim što su naši učenici tradicionalno dobri djaci i takmičari, ovim gestom pokazuju da su i dobri ljudi", istakao je Bratislav Krstić, direktor Gimnazije Pirot.

Aca Božić, direktor Tehničke škole rekao je da će se i oni kao kolektiv priključiti humanitarnoj akciji.

"Prikupljali smo i prikupićemo dodatna sredstva, i zajedno sa maturantima na matursko veče u posebnim majicama", rekao je.

Ivana Kostić iz Udruženja "Dobra vila" iznela je podatak da je petsto pirotskih maturanata odlučilo da bude humano.

"Udruženje Dobra vila im pomaže u toj nameri, i mi se nadamo da će ovo biti podstrek za sve maturante u Srbiji", rekla je.

Zahvaljujući ovim mladim ljudima, petogodišnja Mila i sedamnaestogodišnji Dušan imaće šansu za ozdravljenje.

I dok se pripremaju za maturski ispit, onaj najvažniji - da budu ljudi, već su položili.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 6

Pogledaj komentare

6 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: