Novi dokaz menja mišljenje o nastanku složenog života na Zemlji

Pronađen je novi fosil koji dokazuje da su biljke stare nekoliko stotina miliona godina više nego što se to ranije mislilo.

Život

Izvor: B92

Sreda, 15.03.2017.

20:25

Novi dokaz menja mišljenje o nastanku složenog života na Zemlji
Foto: Thinkstock

Antičke stene iz Indije pokazale su da su crvene alge živele pre 1.6 milijardi godina.

Ovo otkriće bi moglo da promeni mišljenje naučne javnosti o tome kada se razvio relativno napredan život na Zemlji, rekli su švedski naučnici.

Oni su identifikovali delove hloroplasta, strukture u okviru biljnih ćelija koje su uključene u fotosintezu.

Najraniji znaci života na Zemlji pojavili su se pre najmanje 3.5 milijardi godina. Prvi jednoćelijski mikroskopski oblici života evoluirali su u veće višećelijske eukariotske organizme.

"Fosili crvenih algi koje smo otkrili pokazuju da je napredan oblik eukariota (kao što su biljke, gljive i ljudi/životinje) imaju dalju istoriju na Zemlji nego što smo mislili", rekla je Tereza Salštet iz Muzeja istorije prirode Švedske za BBC.

Naučnici su u centralnoj Indiji otkrili vlakna fosila i složenije kolonije u sedimentnoj steni. Oba imaju karakteristike moderne crvene alge koja je neka vrsta morske trave.

Najstarija poznata crvena alga pre ovog otkrića datira 1.2 milijarde godina unazad. Indijski fosili su stariji 400 miliona godina.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

14 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: