Ponovo radi Prirodnjački centar u Svilajncu

Prirodnjački centar Srbije u Svilajncu, jedinstvena naučna ustanova ove vrste na Balkanu, posle nepuna dva meseca, ponovo je juče otvorila vrata za posetioce, rekla je Tanjugu organizator grupnih poseta te ustanove Jelena Dimitrijević.

Život

Izvor: Tanjug

Utorak, 14.03.2017.

12:36

Ponovo radi Prirodnjački centar u Svilajncu

Centar je bio zatvoren od 16. januara zbog redovnog održavanja postojećih izložbi i priprema dve nove, na čemu su radili stručnjaci Prirodnjačkog muzeja Beograd i Rudarsko geološkog fakulteta Univerziteta u Beogradu.

Dve nove stalne postavke - "Vulkan" i "Geodiverzitet Srbije", će biti svečano otvorene početkom aprila, kaže Dimitrijević.

Izložba "Vulkan" na temu vulkanologije, jedinstvena je u našoj zemlji. Modeli vulkana visine deset metara smešteni su u u parku izvan objekta Prirodnjačkog centra i pružaju posetiocima odgovore na mnoga pitanja vezane za ovoj prirodnoj pojavi, objasnio je Tanjugu kustos, geolog Nikola Đurić.

On kaže da će sem informacija gde se sve vulkani nalaze vulkani u svetu i našoj zemlji, o tome kako funkcionišu, posetioci će moći da vide da vide i vulkanske stene i kako izgleda sam život oko vulkana.

Đurić skreće pažnju i na izložbu "Geodivrezitet Srbije", na kojoj je predstavljeno rudno blago naše zemlje, šta sve Srbija ima od korisnih mineralnih sirovina i šta može da se nađe kod nas.

Sa ove dve izložbe Prirodnjački centar će imati ukupno devet stalnih postavki. Prirodnjački centar sa dinosaurusima i "strašnim gušterima", prošle godine je posetilo 100.000 ljudi, uglavnom školskih ekskurzija, rekla je Tanjugu direktorka Centra Irena Dubravac.

"Ono što posetioci mogu da vide kod nas, na jednom mestu, pomaže im da nauku dožive i zavole i to sve na zabavan način", kaže ona.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

12 h

Politika

Mediji: Ultimatum za Srbiju

Višegodišnja dilema "Kosovo ili Evropska unija", koja je lebdela nad Srbijom, dobiće svoj praktični izraz sledeće nedelje, pišu mediji.

13:01

17.4.2024.

20 h

Podeli: