- Vesti -

Život nakon smrti postoji? Mozak pacijenta nastavio da radi

Naučnici su pronašli dokaz da ljudski mozak može da nastavi da funkcioniše čak i kada je osoba klinički mrtva.

Izvor: Daily Mail
Podeli
Foto: Thinkstock
Foto: Thinkstock

Istraživači sa Univerziteta u Zapadnom Ontariju u Kanadi zabeležili su električne impulse u mozgu jednog pacijenta uprkos tome što je pacijent uklonjen sa aparata za održavanje organizma u životu.

Moždana aktivnost trajala je još deset minuta nakon prestanka rada srca, a zabeleženi moždani talasi bili su nalik onima koji se javljaju kada smo u stanju dubokog sna.

Ipak, postojala je znatna razlika u električnim aktivnostima u mozgu 30 minuta pre smrti pacijenta i pet minuta nakon prestanka rada njegovog srca.

“Teško je pretpostaviti fiziološke osnove za ovu EEG aktivnost, s obzirom na to da je usledila nakon produženog prestanka cirkulacije”, navodi se u studiji.

Kod preostala tri od četiri ispitana pacijenta mozak je prestao da radi pre nego što je srce stalo, a aktivnost neurona kod sva tri pacijenta bila je drugačija. To znači da svi mi najverovatnije doživljavamo smrt na drugačili način, piše Dejli mejl.

U skladu s time, naučnici kažu da je još rano govoriti o tome na koji način bi ova pojava mogla da se odrazi na naše iskustvo “s one strane života”.

Istraživanje je objavljeno u magazinu “Proceedings of the National Academy of Sciences”.

Prati B92 na Viberu

Vesti

Dirljiva priča srpskog psihoterapeuta koju deli čitava Srbija

Fejsbuk statusi psihoterapeuta i specijalizanta psihijatrije dr Vladimira Đurića uvek nailaze na veliku pažnju javnosti, a poslednja objava o „Ludnici“ i ljudima koji u njoj završe, nateraće vam suze na oči. Ali, ne brinite – priča ima srećan kraj! Njegov tekst sa Facebook-a vam prenosimo u celosti.

Vesti utorak 26.09. 09:50 Komentara: 10
strana 1 od 3485 idi na stranu