Besmislena smrt: Ubijen jedan od najstarijih slonova, ima ih 30

Redak primerak afričkog slona sa velikim kljovama Satao Drugi ubijen je otrovnom strelom u Keniji. Naučnici kažu da takvih slonova sada ima manje od trideset na čitavoj planeti.

Život

Izvor: B92

Utorak, 07.03.2017.

11:08

Besmislena smrt: Ubijen jedan od najstarijih slonova, ima ih 30
Foto: Getty Images

Kako je saopšteno, leš 50-godišnjaka, jednog od najvećih i najstarijih slonova u Africi, pronađen je u blizini granice nacionalnog parka Tsavo u kom je živeo.

Satao Drugi je dobio ime po još starijem slonu, koga su takođe ubile lovokradice pre tri godine, a obojicu su karakterisale dugačke kljove koje mogu da dodirnu zemlju.

Da čitava stvar bude još besmislenija, lovokradice koje su otrovale slona nisu uspele da se domognu plena, već su pre njih do tela slona stigli lovočuvari.

"Potresen sam. Ovaj slon je bio veoma pristupačan, jedan od onih starih momaka koje je lako pronaći. Ostali se mnogo više kriju. Prošao je mnogo toga, suše, verovatno i druge napade lovokradica", kaže Ričad Moler, koji je na čelu Tsavo Trusta, prenosi BBC.

Incident se dogodio u januaru, ali do završetka istrage vlasti nisu želele da ga obelodane. Nakon što je beživotno telo slona pronađeno, uhapšene su dve osobe, a kod njih su pronađena tri luka sa 12 otrovnih strela, kao i "kalašnjikov".

"Iako je ovo veoma tužno, postoji pozitivna stvar. Sataov leš je pronađen pre nego što su oni uspeli da iseku slonovaču i zarade na crnom tržištu. Takođe, bar jedna banda lovokradica je razbijena", navodi se u saopštenju Trusta.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

25 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: