Čak se i Oskari "vrte" oko Trampa

Iako je domaćin dodele Oskara Džimi Kimel više puta noćas pokušao da na duhovit način komentariše politiku predsednika SAD Donalda Trampa, ne napadajući ga direktno, veče je proteklo u ozbiljnijem tonu, uz poruke solidarnosti.

Život

Izvor: Beta

Ponedeljak, 27.02.2017.

12:19

Čak se i Oskari
Tanjug / Chris Pizzello/Invision/AP

Osvrćući se na predsednički dekret o zabrani ulaska državljanima sedam većinski muslimanskih zemalja u SAD, Kimel je rekao da Holivud rado prima strance.

"Ne diskriminišemo ljude prema zemlji porekla već na osnovu starosti i težine", rekao je domaćin večeri, šaleći se na račun toga da starije glumice teže dobijaju uloge u Holivudu.

On se osvrnuo na dodelu Zlatnih globusa, na kojoj je glumica Meril Strip održala vrlo oštar govor protiv Trampove politike.

Tramp je sutradan preko Tvitera krenuo u kontranapad, iznoseći mišljenje da Meril Strip, glumica koja je ove godine 20. put bila nominovana za Oskara i koja je tri puta osvojila prestižnu nagradu, precenjena.

Kimel je na početku večeri sinoć zamolio publiku da "potpuno nezasluženim aplauzom" podrži 67-godišnju glumicu.

U jednom trenutku, začuđen zato što još nema tvitova američkog predsednika u kojima komentariše Oskare, voditelj je izvadio telefon i ukucao poruku "Hej @realDonaldTrump, jeste li budni?"Kimel odgovor nije dobio, ali je poruka u roku od nekoliko minuta lajkovana skoro 300.000 puta. Iako je domaćin igrao na kartu humora, mnogi učesnici večeri i dobitnici nagrada iskoristili su priliku da upute ozbiljnije poruke predsedniku SAD.

Jedan od takvih trenutaka večeri bila je dodala nagrade u kategoriji najboljeg stranog filma. Priznanje je dobio film "Trgovački putnik" iranskog reditelja Asgara Farhadija, koji je bojkotovao ceremoniju zbog Trampove politike prema imigrantima.

U njegovo ime pročitanja je poruka u kojoj se navodi da je odluku da bojkotuje Oskare doneo "iz poštovanja za sunarodnike i državljane šest drugih zemalja prema kojima je nehumanom odlukom pokazano nepoštovanje".

Više nominovanih za Oskara na crveni tepih su došli sa plavom trakom u znak solidarnosti sa Američkom unijom za građanske slobode (ACLU), uticajnom organizacijom koja se protivi Trampovoj antiimigracionoj politici.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Propao pokušaj: Nemačka u haosu

Nemačke mašinovođe od utorka rano ujutro ponovo su u štrajku, samo nekoliko dana po okončanju prethodnog štrajka. Sudovi su odbacili pokušaj Nemačke železnice (DB) da zaustavi štrajk.

17:25

12.3.2024.

6 d

Podeli: