Ovako izgleda najstarija fotografija na svetu

Svet današnjice je svet fotografije - od bezbrojnih selfija do slika toga što se danas jelo u HD kvalitetu ili ulepšano filterima pametnih telefona, teško je zamisliti kako pre 200 godina nije ni bilo fotografija.

Život

Izvor: express.hr

Nedelja, 26.02.2017.

17:50

Ovako izgleda najstarija fotografija na svetu
Joseph Nicéphore Niépce, Pogled s prozora u Le Grasu / Wikimedia public domain

Iako je teško odrediti koja je tačna prva snimljena fotografija, najstarija slika koja je preživela do danas svakako je "Pogled s prozora u Le Grasu".

Snimljena 1826. godine, to je heliografska slika koju je napravio Francuz Nicephore Niepce. Pionir fotografije bio je hemičar amater koji je voleo umetnost, ali nije imao slikarski talent.

Umesto toga, odlučio je da razvije fotohemijski postupak kojim je preonosio bakroreze na litografski kamen, a ceo postupak je nazvao "heliogravurom".

Najstarija fotografija koja prikazuje čoveka

Louis Daguerre, "Boulevard du Temple" 1838 / Wikimedia public domain
Problem je 1825. rešio Nicephore Niepce. Njegova metoda zahtevala je višesatnu ekspoziciju uz jako dnevno sunce. Ipak, njegova metoda se nije pokazala najboljom pa je u partnerstvu s pariškim slikarem Jacques Daguerreom pokrenuo istraživanje nove metode.

1833 godine Niepce je umro, pa je Daguerre sam nastavio s istraživanjima. 1839. Jacques Daguerre najavio je da je pronašao način kako proizvesti permanentni pozitiv. Taj izum je nazvan Dagerotipija, a francuska vlada je izum odmah otkupila i ponudila svima zainteresovanim mogućnost da se bave fotografijom i dalje je razvijaju.

Daguerre i Nepce-ov unuk su zauzvrat dobili doživotnu rentu.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

12 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Propao pokušaj: Nemačka u haosu

Nemačke mašinovođe od utorka rano ujutro ponovo su u štrajku, samo nekoliko dana po okončanju prethodnog štrajka. Sudovi su odbacili pokušaj Nemačke železnice (DB) da zaustavi štrajk.

17:25

12.3.2024.

6 d

Podeli: