Zašto se trzamo kada tonemo u san?

Sigurno ste i vi doživeli da vam se telo trgne dok tonete u san.

Život

Izvor: radiosarajevo

Sreda, 22.02.2017.

17:10

Zašto se trzamo kada tonemo u san?
Foto: Thinkstock

To može da bude "osećaj" padanja ili udaranja u nešto, ali svodi se na isti fenomen nazvan “hipnagoški trzaj”, piše Naturalcure.

Hipnagoški trzaj predstavlja prelazni period između budnog stanja i sna. Reč je o mioklonusu, odnosno o brzim, nevoljnim pokretima mišića.

Dok tonete u san, dva različita moždana sistema dovode svoje uloge u ravnotežu kako biste prešli u besvesno stanje.

Jedan od njih je retikularni aktivirajući sistem (RAS). Ova mreža ćelija nalazi se ispod moždane kore (korteksa) i pomaže u održavanju budnog stanja, piše Independent.

Drugi je ventrolateralno preoptičko jezgro, smešten je u donjem delu mozga, koji kontroliše san.

Naučnici veruju da se ova dva sistema bore za prevlast u toku zapadanja u san. U tom trenutku takođe opada nivo transmitera serotonina kako bi svi glavni mišići u telu mogli da miruju. Ipak, to ne utiče na najmanje mišiće, poput onih oko očiju ili u zglobovima, usled čega celo telo može da se trgne, piše DNews.

Prema drugim teorijama, u pitanju je evolucijski atavizam – reč je o sistemu koji je činio majmune bezbednim kada bi na drveću utonuli u san.

Ovaj osećaj može da bude i rezultat iscrpljenosti tela, kada naš mozak misli da padamo, pa nas tera da sanjamo nešto što bi nas šokiralo i brzo razbudilo.

Ako vam se ovo dešava redovno, to je znak da bi trebalo da počnete da izbegavate kofein i duvan, naročito pred spavanje.

Uzrok mogu da budu i lekovi koje uzimate, ili problemi sa snom.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

40 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: