Dan maternjeg jezika: Šta je sa srpskim?

Širom sveta danas se obeležava Međunarodni dan maternjeg jezika. Govori se oko 6.000 jezika, a prema predviđanjima, do kraja 21. veka više od polovine će odumreti.

Život

Izvor: B92

Utorak, 21.02.2017.

17:10

Dan maternjeg jezika: Šta je sa srpskim?
Foto: Thinkstock

Što se nas tiče, lingvisti upozoravaju da je nivo jezičke kulture i pismenost u Srbiji iz godine u godinu sve lošiji.

I dok političari raspravljaju čija je latinica, a čija ćirilica, kojim pismom deca treba da pišu u školi, lingvisti upozoravaju da pismenost na ovim prostorima nije bila na nižim granama. U Srbiji ima skoro 165.000 nepismenih, a poražavajući je podatak da su čak i formalno obrazovani ljudi, sa završenim fakultetima, u stvari funkcionalno nepismeni.

“Najveći nedostatak toga je što zaboravljamo naš jezik, zaboravljamo sve one divne reči unazad kroz istoriju književnosti, koje su očuvane kroz književnost, kroz priču, kroz sve one standarde koje jedan jezik ima”, kaže Zlatko Grušanović, profesor književnosti.

Iz Instituta za srpski jezik podsećaju na obavezu države, koja bi morala da reguliše status i domene upotrebe srpskog jezika.

“Mi ne možemo biti zadovoljni statusom srpskog jezika danas ni u Srbiji, ni na drugim teritorijama koji pokriva srpski jezik, zato što se ne obraća dovoljno pažnje pre svega na izučavanje srpskog jezika. Relativno malo časova imamo i u osnovnoj i u srednjoj školi, a na univerzitetima se i ne izučava”, istakao je profesor Sreto Tanasić, naučni savetnik Instituta za srpski jezik.

U našoj zemlji živi više od 30 etničkih zajednica, a u službenu upotrebu u 42 lokalne samouprave u Srbiji uvedeno je 11 manjinskih jezika i njihovo pismo.

“Prema trenutnim podacima kojima Kancelarija raspolaže, trenutno na svim nivoima obrazovanja je uključeno preko 72 000 dece. Veoma je bitno, bez obzira što govorimo na različitim jezicima, da shvatimo da živimo u multikulturalnom i multietničkom društvu i da smo svi na istom putu ka međusobnom razumevanju i boljem životu na teritoriji Republike Srbije”, rekao je Vlado Radulović, savetnik u Kancelariji za ljudska i manjinska prava.

Prema procenama, gotovo svakodnevno u svetu nestane po jedan jezik.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

48 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Propao pokušaj: Nemačka u haosu

Nemačke mašinovođe od utorka rano ujutro ponovo su u štrajku, samo nekoliko dana po okončanju prethodnog štrajka. Sudovi su odbacili pokušaj Nemačke železnice (DB) da zaustavi štrajk.

17:25

12.3.2024.

6 d

Podeli: