Nas 7 milijardi može da izazove cunami - evo kako

Da se svo stanovništvo planete Zemlje kolektivno dogovori da u isto vreme odvoji svoje noge s tla i dočeka se na površini, odnosno skoči u isto vreme, to bi izgledalo poput igre. Ali ta igra bi oslobodila ogromnu količinu energije...

Život

Izvor: express.hr

Ponedeljak, 20.02.2017.

17:55

Nas 7 milijardi može da izazove cunami - evo kako
Foto: Thinkstock

Naravno, svi bi trebalo da se okupimo na istom mestu. Deo te energije bi apsorbovala obuća, ali bi preostal deo završio u vazduhu i tlu.

Udar bi bio bučan poput najsnažnije grmljavine i imao snagu oko 200 decibela, što je dovoljno da probije bubne opne, objašnjavaju astrofizičari sa Univerziteta u Ohaju koji su se pozabavili ovim pitanjem.

Čovečanstvo bi u isto vreme prouzrokovalo i zemljotres jačine između 4 i 8 stepeni Rihterove skale, i cunami.

Zemljotres jačine četiri stepena ne bi izazvao veće posledice, ali jačine osam bi sravnio sve nestabilnije građevine, dalekovode, srušio mostove, iskrivio pruge, a osim toga izazvao bi i cunami s talasima višim od 30 metara.

Uprkos tome što ovakav scenario zvuči pogubno, odnosio bi se samo na deo Zemlje na kojem bi se nalazili 'skakači'. U preostalom delu sveta ne bi se dogodile nikakve veće promene.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

21 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: