Otkriven jedini video snimak na kojem se vidi slavni pisac

Iako je umro 1922. godine, istraživači još otkrivaju neke nove detalje iz njegovog života.

Život

Izvor: B92

Nedelja, 19.02.2017.

17:55

Otkriven jedini video snimak na kojem se vidi slavni pisac
Foto: Gettyimages

Univerzitetski profesor Žan-Pjer Sirua-Trahan iz Kanade tvrdi da je otkrio jedini video na kojem je prikazan slavni francuski pisac Marsel Prust.

Kako piše britanski Gardijan”, na crno-belom snimku povorke na jednom venčanju, nastalom 1904. godine, tokom nekoliko sekundi prikazan je muškarac u svojim tridesetim, sa šeširom na glavi i u sivom odelu.

Zanimljivo je da samo on silazi sam stepenicama, dok većina ostalih gostiju ide u parovima.

Sirua-Trahan, profesor na univerzitetu Laval u Kvebeku veruje da je to jedini snimak Marsela Prusta.

On dodaje da je reč o snimku venčanja Elejn Grefil, ćerke grofice Grefila. Grofica je bila Prustova bliska prijateljica i navodna inspiracija za lik Orijane de Germont u "Potrazi za izgubljenim vremenom". Lik Fres, veliki stručnjak za Prusta i njegov život, kaže da je na snimku definitivno prikazan Prust.

"Znamo svaki detalj Prustovog života. Znamo da je tih godina voleo da nosi specifičan šešir i sivo odelo. Dirljivo je što prvi put vidimo Prusta još od njegovog vremena. Bilo bi savršeno da je silazio sa stepenica malo sporije, ali biće sve u redu kad malo usporimo film", rekao je Fres.

Drugi specijalista za život i delo Marsela Prusta, Žan-Iv Tadi, kaže da je oduševljen, ali da je očekivao da pronađe Prusta na snimku nekih vesti.

"Neverovatno je da niko nije razmišljao o traženju Prustovih materijala u arhivi Grefila. Sve to pokazuje da su nova otkrića moguća čak kada tako podrobno proučavate nečiji život", kaže.

Prust je umro 1922. godine u 51. godini života. Njegovo najpoznatije delo "U potrazi za izgubljenim vremenom" objavljeno je u sedam delova između 1913. i 1927. godine.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 9

Pogledaj komentare

9 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: