Bizarna odluka u SAD: Ubijte sami svog klijenta

Novi protokol u američkoj saveznoj državi Arizoni "ohrabruje" pravne zastupnike osuđenika na smrt da sami obezbede i donesu koktel supstanci kojima će njihovi klijenti biti ubijeni.

Izvor: Guardian
Podeli
Foto: Thinkstock
Foto: Thinkstock

Smrtna kazna i dalje postoji u većini američkih država, ali iz godine u godinu sa njenim izvršavanjem ima sve više problema. Smrtonosna injekcija se više ne vidi kao najhumanije rešenje, a česti slučajevi u kojima ona ni ne izazove smrt naterala je zakonodavce da nalaze alternativna rešenja.

Tako su, kako prenosi Gardijan, predloženi povratak električnih stolica i streljačkih vodova, dok je Arizona smislila najoriginalniji koncept - otvoren poziv advokatima da pomognu u ubijanju njihovih klijenata.

Zalihe koktela lekova koji se koriste u smrtonosnoj injekciji često nisu dovoljne, pa su vlasti u protokol uvele deo u kome se navodi da "osuđenikov advokat ili treće lice koje ima punomoćje može da odeljenju za izvršenje kaznenih mera donese sedativ, pentobarbital ili anestetik natrijum-pentotal, ukoliko mogu da ga nabave od ovlašćenog farmaceuta, apoteke, proizvođača ili dobavljača".

Pravnici kažu da je ideja "potpuno luda".

"U pitanju je klauzula bez presedana, potpuno nova i, iskreno, apsurdna. Zatvorenik ili njegov advokat naprosto ne mogu legalno da dođu do ovih lekova ili da ih na legalan način prebace do odeljenja, tako da je potpuno neshvatljivo zašto su u Arizoni pomislili da je ovakvim besmislenim odredbama mesto u kaznenom protokolu", navodi Megan Mekraken, ekspert za smrtnu kaznu na Univerzitetu Berkli.

Pomoćnik državnog pravobranioca Dejl Bijah kaže da je potpuno nemoguće objasniti ovakve odredbe.

"U pitanju je nešto što, osim pravnih nedoumica, sa sobom vuče i brojna etička pitanja. Osim što je pravno nemoguće, takođe je etički nemoguće, jer je moj posao da uradim sve u svojoj moći da zaštitim prava svog klijenta, a ne da radim sa državom kako bi se obezbedila egzekucija. Ukoliko država želi smrtnu kaznu, onda ima odgovornost i da utvrdi kako da to sprovede u skladu sa Ustavom i zakonima, a ne da prebacuje tu odgovornost na samog zatvorenika", kaže on.

Prati B92 na Viberu

Vesti

Novo otkriće o životu u Srbiji pre Nemanjića

Nova arheološka istraživanja u zapadnoj Srbiji otkrivaju novu, iznenađujuću sliku prednemanjićke Srbije, kao dobro organizovane i gusto naseljene države sa utvrđenjima koja štite saobraćajnice kojima se transportuju tovari dragocenih ruda, kažu stručnjaci Zavoda za zaštitu spomenika kulture u Valjevu.

Vesti ponedeljak 24.04. 19:55 Komentara: 0

Amerikanka oborila rekord u svemiru

Najstarija astronautkinja Pegi Vitson oborila je rekord svog kolege Džefa Vilijamsa u ukupnom broju dana provedenih u svemiru, nakon što je obeležila svoj 534. dan na Međunarodnoj svemirskoj stanici.

Vesti ponedeljak 24.04. 17:58 Komentara: 1

Završen deveti Wine Style salon vina

Deveti po redu Wine Style salon vina, godišnji skup najboljih domaćih i regionalnih vinarija, obogaćen vinima iz celog sveta, tradicionalno je bio organizovan krajem aprila u hotelu Zira. Na ovogodišnjem izdanju Salona posetioci su bili u prilici da uživaju u više od 300 vrhunskih vina iz celog sveta koja je predstavilo više od 40 izlagača.

Vesti ponedeljak 24.04. 15:30 Komentara: 1
strana 1 od 3249 idi na stranu