- Vesti -

Bizarna odluka u SAD: Ubijte sami svog klijenta

Novi protokol u američkoj saveznoj državi Arizoni "ohrabruje" pravne zastupnike osuđenika na smrt da sami obezbede i donesu koktel supstanci kojima će njihovi klijenti biti ubijeni.

Izvor: Guardian
Podeli
Foto: Thinkstock
Foto: Thinkstock

Smrtna kazna i dalje postoji u većini američkih država, ali iz godine u godinu sa njenim izvršavanjem ima sve više problema. Smrtonosna injekcija se više ne vidi kao najhumanije rešenje, a česti slučajevi u kojima ona ni ne izazove smrt naterala je zakonodavce da nalaze alternativna rešenja.

Tako su, kako prenosi Gardijan, predloženi povratak električnih stolica i streljačkih vodova, dok je Arizona smislila najoriginalniji koncept - otvoren poziv advokatima da pomognu u ubijanju njihovih klijenata.

Zalihe koktela lekova koji se koriste u smrtonosnoj injekciji često nisu dovoljne, pa su vlasti u protokol uvele deo u kome se navodi da "osuđenikov advokat ili treće lice koje ima punomoćje može da odeljenju za izvršenje kaznenih mera donese sedativ, pentobarbital ili anestetik natrijum-pentotal, ukoliko mogu da ga nabave od ovlašćenog farmaceuta, apoteke, proizvođača ili dobavljača".

Pravnici kažu da je ideja "potpuno luda".

"U pitanju je klauzula bez presedana, potpuno nova i, iskreno, apsurdna. Zatvorenik ili njegov advokat naprosto ne mogu legalno da dođu do ovih lekova ili da ih na legalan način prebace do odeljenja, tako da je potpuno neshvatljivo zašto su u Arizoni pomislili da je ovakvim besmislenim odredbama mesto u kaznenom protokolu", navodi Megan Mekraken, ekspert za smrtnu kaznu na Univerzitetu Berkli.

Pomoćnik državnog pravobranioca Dejl Bijah kaže da je potpuno nemoguće objasniti ovakve odredbe.

"U pitanju je nešto što, osim pravnih nedoumica, sa sobom vuče i brojna etička pitanja. Osim što je pravno nemoguće, takođe je etički nemoguće, jer je moj posao da uradim sve u svojoj moći da zaštitim prava svog klijenta, a ne da radim sa državom kako bi se obezbedila egzekucija. Ukoliko država želi smrtnu kaznu, onda ima odgovornost i da utvrdi kako da to sprovede u skladu sa Ustavom i zakonima, a ne da prebacuje tu odgovornost na samog zatvorenika", kaže on.

Vesti

Dugo čuvane tajne beogradskog podzemlja /FOTO

“Nema grada na svetu oko koga su se jagmili toliki narodi, pod čijim su se bedemima vodile tolike bitke, koji je toliko puta menjao vlasnika i pedeset puta bio uništavan da bi se svih pedeset puta ponovo iz istorijskog groba podigao – kao što je naš Beograd” – rekao je jednom Borislav Pekić.

Vesti utorak 21.11. 09:00 Komentara: 31
strana 1 od 3570 idi na stranu