Nebo je spremilo pravi praznik za oči

Noć između petka i subote rezervisana je za pravi nebeski spektakl – prolazi lepa sjajna kometa sa ljubičastim “repom”, obasjava nas pun mesec, a svedočićemo i pomračenju meseca i to sve u isto vreme.

Život

Izvor: Independent

Petak, 10.02.2017.

18:47

Nebo je spremilo pravi praznik za oči
Ilustracija (Foto: Thinkstock)

Sunce, Mesec i Zemlja su ponovo u jednoj liniji i, za razliku od potpunog pomračenja, u kom Zemlja blokira svu svetlost koja od Sunca dolazi do Meseca, ovog puta je to nešto suptilnije, jer će postepeno tamneti. Oni koji prespavaju pomračenje (od 23.35h do 3.53h) sigurno su primetili da je Mesec neobično svetao i pun.

Ipak, najveća atrakcija je prolazak komete 45P/Honda-Mrkos-Pajdušakove, koja nažalost neće biti vidljiva golim okom.

Glava ove komete je jarkozelene boje, najverovatnije zbog isparavanja dvoatomnog ugljenika, a za sobom ostavlja purpurni trag. Naučnici kažu da danas možda izgleda drugačije, jer smo je poslednji put videli pre nešto više od pet godina. Ona je, naime, prošla blizu Venere, zbog čega je najverovatnije sagorelo njeno ledeno jezgro koje stvara takav efekat.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

24 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Propao pokušaj: Nemačka u haosu

Nemačke mašinovođe od utorka rano ujutro ponovo su u štrajku, samo nekoliko dana po okončanju prethodnog štrajka. Sudovi su odbacili pokušaj Nemačke železnice (DB) da zaustavi štrajk.

17:25

12.3.2024.

6 d

Podeli: