Maloletni vandali osuđeni na čitanje knjiga o antisemitizmu

Sud u Virdžiniji presudio je da tinejdžeri koji su išarali zgradu afričko-američke škole rasističkim, antisemitskim i vulgarnim grafitima moraju da pročitaju 35 knjiga o rasizmu, antisemitizmu i ravnopravnosti polova.

Život

Izvor: Beta

Petak, 10.02.2017.

13:10

Maloletni vandali osuđeni na čitanje knjiga o antisemitizmu
Foto: Thinkstock

Maloletni izgrednici će, po kazni, morati da pročitaju knjige poput "Boje purpura" autorke Alis Voker, "Iskušenje" Artura Milera, "Lovca na zmajeve", Haleda Hoseinija, prenosi britanski list "Gardijan".

Tinejdžeri koji su oštetili školu moraće, pored čitanja knjiga, i da pogledaju 14 filmova slične tematike, posete dva muzeja, a na kraju da napišu referat o tome kako su podstaknuti da poštuju različite rodove, rase i vere.

Škola "Ašburn kolored" otvorena je 1892. godine, 30 godina posle Američkog građanskog rata, da bi se afroameričkoj deci omogućilo da se školuju.

Kako navodi "Gardijan", državna tužiteljka Aleks Rueda rekla je da je preduzela takav korak, jer je reč o "petorici glupih tinejdžera".

"Nijedan od dečaka nije ranije kažnjavan, nikad nisu upadali u nevolje i očito je da nisu bili rasno motivisani. Ovde se radi o gluposti i nerazumevanju onoga što su uradili", navela je ona.

Svih 35 knjiga koje će dečaci morati da pročitaju govori o rasizmu, ravnopravnosti među polovima, religiji i ratu. Na spisku knjiga se nalaze dela Leona Urisa, među kojima je i "Mila 18", zatim "Sunce se ponovo rađa" Ernesta Hemingveja i mnoge druge.

Tinejdžeri će svakog meseca morati da napišu sastav o pročitanoj knjizi i odgledanom filmu. Osim toga, u sastavu moraju da objasne poruku koju šalje kukasti krst i druge rasističke poruke.

Ovo nije prvi takav slučaj. Sud u Italiji je prošle godine naložio 15-godišnjakinji da pročita 30 feminističkih knjiga i da "shvati štetu koja joj je naneta kao ženi" nakon što je otkriveno da je učestvovala u lancu dečje prostitucije.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 6

Pogledaj komentare

6 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

1 d

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: