Prvenci su pametniji od mlađe braće i sestara?

Prvorođena deca su pametnija od mlađe braće i sestara, tvrde naučnici.

Život

Izvor: Standard.co.uk

Četvrtak, 09.02.2017.

12:24

Prvenci su pametniji od mlađe braće i sestara?
Foto: Thinkstock

Ekonomisti Univerziteta u Edinburgu zaključili su da najstariji potomci istih roditelja postižu bolje rezultate na testovima inteligencije od svoje braće i sestara.

Istraživači smatraju da to znači da prvorođena deca dobijaju više mentalne stimulacije od svojih roditelja. Studija, objavljena u časopisu “Journal of Human Resources”, mogla bi da objasni zašto su dosadašnja istraživanja uglavnom dolazila do zaključka da najstarija deca u porodici kasnije dobijaju veću platu i bolje obrazovanje od kasnijerođene braće i sestara.

U studiji je praćen životni put 5.000 dece u različitim uzrastima – od tek začetih, do 14-godišnjaka, a u obzir su uzeti i njihovo poreklo i ekonomski uslovi njihove porodice.

Deca su na svake dve godine rešavala zadatke u kojima su ocenjivane njihove veštine čitanja i slikanja, a naučnici su ustanovili da se razlike u nadarenosti i inteligenciji dece mogu povezati s različitim postavljanjem roditelja prema svojim potomcima.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

26 Komentari

Možda vas zanima

Svet

16.700 vojnika raspoređeno: Počelo je...

Filipinske i američke trupe počele su danas vojne vežbe "Balikatan" u Filipinima, koje će trajati do 10. maja, a uključivaće i pomorske vežbe u Južnom kineskom moru, na čije teritorije polažu pravo i Kina i Filipini.

12:24

22.4.2024.

1 d

Podeli: