Britanci i Česi napravili najjači laser na svetu

Tim britanskih i čeških naučnika testirali su danas super laser nazvan "Bivoj", koji je deset puta moćniji od bilo kog drugog u svetu, javlja AFP.

Život

Izvor: Tanjug

Utorak, 24.01.2017.

17:55

Britanci i Česi napravili najjači laser na svetu

Foto: Quasic / Flickr.com

Laser je razvijen u saradnji britanskog Centralnog postrojenja za lasere (CLF) i češkog državnog projekta Pulsirajući laser visoke prosečne snage (HiLASE).

Navodi se da je laser težak 20 tona, koštao 44 miliona evra i imaće široku primenu u aeronautičkoj, automobilskoj i energetskoj industriji.

Takozvani laser visokog maksimuma ima prosečnu izlaznu snagu od 1000 vati, koju je laser prvi put dostigao 16. decembra prosle godine. Vodeći naučnik britanskog tima rekao je da je to bitan rekord.

"Ovo je ogroman korak napred, kao pobeda na Olimpijskim igrama", izjavio je Direktor češkog projekta, Tomaš Moček.

Ima revolucionarni potencijal u inženjeringu, očvršćivanju metalnih povrsina, preradi poluprovodnika i izdradu materijala na mikronskom nivou.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

12 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

1 d

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: