Pronađeni ostaci praistorijske vidre koja je bila velika kao vuk

Snažnih vilica, teška i velika kao vuk, bila je džinovska, praistorijska vidra čiji bi fosilni ostaci otkriveni u Kini mogli baciti novo svetlo na evoluciju sisara.

Život

Izvor: B92

Utorak, 24.01.2017.

13:21

Pronađeni ostaci praistorijske vidre koja je bila velika kao vuk
Foto: YouTube Screenshot

Fosil te životinje, nazvane Siamogale melilutra, nađen je u pokrajini Junan, na jugozapadu Kine, piše u najnovijem broju britanski naučni časopis "Žurnal sistematske paleontologije" (Journal of Sistematic Palaeontology). Nađeni su cela lobanja, zubi, donja vilica i druge kosti.

Arheolozi su te ostatke otkrili 2010. godine u jednom rudniku uglja.

Ustanovili su da je taj sisar živeo pre šest miliona godina i da je bio težak oko 50 kilograma, što je više od današnje vidre, a bio je veličine vuka. Taj nalaz može pomoći naučnicima da rekonstruišu istoriju evolucije lasica, porodice sisara u kojoj su i vidre i jazavci.

"Novo otkriće omogućava priznavanje retkog 'ogranka' (evolucione grupe) vidri i pruža mogućnost da se istraži odnos nekoliko zagonetnih fosila lasica koje se sada smatraju srodnicima jazavaca ili vidri", navodi se u časopisu.

Moćne čeljusti i krupni zubi verovatno su koristili toj drevnoj životinji da drobi velike školjke ili druge slatkovodne mekušce, rekli su kineski i američki istraživači uključeni u studiju.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 6

Pogledaj komentare

6 Komentari

Možda vas zanima

Svet

16.700 vojnika raspoređeno: Počelo je...

Filipinske i američke trupe počele su danas vojne vežbe "Balikatan" u Filipinima, koje će trajati do 10. maja, a uključivaće i pomorske vežbe u Južnom kineskom moru, na čije teritorije polažu pravo i Kina i Filipini.

12:24

22.4.2024.

21 h

Društvo

Roditelji, hitan apel

Tokom noći više maloletnih osoba zbrinuto je zbog teške alkoholisanosti, saopštila je beogradska služba Hitne pomoći.

10:58

21.4.2024.

1 d

Podeli: