Kako se opet zaljubiti u svog partnera?

Stručnjaci predlažu da se fokusiramo na stvari koje volimo kod partnera, da ga zagrlimo kad krenemo na posao i uveče kad se vratim, prenose "Večernje novosti".

Život

Izvor: Novosti

Nedelja, 22.01.2017.

08:10

Kako se opet zaljubiti u svog partnera?
Foto: Thinkstock

Mozak i te kako utiče na srce - pokazuje studija Univerziteta u Misuriju i Erazmus univerziteta u Roterdamu, čiji je zaključak da možemo da utičemo na to koliko ćemo nekog voleti.

Istraživači su do ovog zaključka došli na osnovu ispitivanja malog broja ljudi, samo 40, od kojih je 20 bilo u dugogodišnjim vezama, a druga polovina tek što je raskinula (prosečno vreme od raskida je tri meseca).

Učesnici su najpre govorili koliko su vezani za partnera dok su im ispitivani moždani talasi. Zatim su zamoljeni da pogledaju fotografije partnera i razmišljaju pozitivno o njemu, pa im je moždana aktivnost ponovo izmerena. Sledeći put, rečeno im je da se prisete negativnih stvari.

Rezultat je sledeći: kada su mislili pozitivno, prijavljivali su mnogo veću povezanost sa partnerom što su potvrđivali i moždani talasi.

Zato stručnjaci predlažu da se fokusiramo na stvari koje volimo kod partnera, da se ne nerviramo zbog sitnica, kao što su pantalone ostavljene na podu ili neizbačeno smeće. Da ga zagrlimo kad krenemo na posao i uveče kad se vratimo. Da se smešimo, jer ćemo time osloboditi dopamin, zaslužan za zadovoljstvo, a i partner će onda nama uzvratiti osmehom. Da vodimo ljubav jer nas taj čin povezuje. Da zajedno isprobavamo nove stvari i da se interesujemo za partnera, kao i na početku veze, za njegove snove, ciljeve, želje.

Drugim rečima, da ga nikada ne uzmemo zdravo za gotovo.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

22 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

1 d

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: