10 neobičnih činjenica o američkim predsednicima

Američka istorija pamti 44. predsednika koji su ostavili trag svojim revolucionarnim idejama, neustrašivim predlozima, ali i neobičnim hobijima i aktivnostima.

Život

Izvor: punkufer.hr

Subota, 21.01.2017.

18:55

10 neobičnih činjenica o američkim predsednicima

Foto: Dean Franklin / Flickr.com

1. Monrovija je glavni grad Liberije, a dobila je ime prema Džejmsu Monrou, petom predsedniku SAD.

2. Džordž Vašington je bio američki predsednik, ali i uspešan preprodavac alkohola. Proizvodio je viski od raži, brendi od jabuka i breskvi u svojoj destileriji Maunt Vernon.

3. Tokom svoeg predsedničkog mandata, Džon Kvinsi Adams je voleo da započne dan kupanjem u reci Potomak bez kupaćih gaća.

4. Iako je Zahari Tejlor, poznati general u američkoj vojsci, preživeo mnoge bitke, na kraju ga je dotukla činija višanja koje je pojeo 4. jula 1850. godine. Voće je navodno bilo oprano kontaminiranom vodom s bakterijama, pa je Tejlor dobio koleru i umro pet dana kasnije.

5. Džejms A. Garfild je mogao da koristi obe ruke istovremeno. Štaviše, mogao je u isto vreme jednom rukom da piše latinski, a drugom grčki tekst.

6. Lice predsednika Vudra Vilsona nalazi se na novčanici od 100.000 američkih dolara. Ove novčanice namenjene su trgovanju u okviru sistema federalnih rezervi. Iako su nakon uvođenja modernije bankarske tehnologije prestale da se koriste i vrlo su retke, i dalje se smatraju zakonitim sredstvom plaćanja.

7. Među najpopularnijim zapadnjačkim imenima u Kini su Isus Hrist, Elvis Prisli i Ričard Nikson. Američki predsednik posetio je Kinu 1972. godine, što je bio veliki korak u normalizaciji odnosa između ove dve zemlje koje su se do tada smatrale neprijateljima.

8. Džimi Karter je podneo službenu prijavu "Kancelariji za Neidentifikovane leteće objekte" u Oklahomi 1973. godine, kad je bio guverner. Navodni NLO je video još u oktobru 1969. godine u domaćoj saveznoj državi Džordžiji.

9. Raterford B. Hejs zabranio je konzumaciju alkohola u Beloj kući, a podsticao pevanje gospela svake večeri.

10. U izradi isklesanih glava Džordža Vašingtona, Tomasa Džefersona, Teodora Ruzvelta i Abrahama Linkolna na planini Rašmor u Južnoj Dakoti učestvovalo je 400 osoba, a rad na skulpturama je trajao 14 godina. Veći deo posla obavljen je pomoću dinamita.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 3

Pogledaj komentare

3 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: