Nestanak jedne osobe 11. septembra i danas je bizarna tajna

Dve zgrade, dva aviona i hiljade mrtvih. To su prve stvari koje ljudima padnu na pamet kada se spomene 11. septembar 2001. godine. Međutim, malo ko zna za krajnje neobičan nestanak jedne osobe koji se dovodi u vezu sa ovim događajem.

Život

Izvor: express.hr

Utorak, 17.01.2017.

16:20

Nestanak jedne osobe 11. septembra i danas je bizarna tajna
Foto: Gettyimages

Sneha En Filip poslednji put je viđena dan pre terorističkih napada na njujorški Svetski trgovinski centar.

S obzirom na to da je živela u neposrednoj blizini kula bliznakinja i bila lekar u obližnjoj bolnici, a uvek volela da pomaže drugima, njena porodica je bila uverena da je stradala u rušenju zgrada i da zbog toga telo nikad nije pronađeno.

Rođena u Indiji, odrasla je u državi Njujork i studirala u Čikagu, gde je upoznala svog budućeg supruga Rona Libermana.

Nedugo nakon završetka studija, oboje su počeli da rade u njujorškim bolnicama i živeli u luksuznom stanu.

Liberman je kasnije govorio da je na dan nestanka bila slobodna, a sigurnosne kamere obližnje prodavnice su je poslednji put snimile 10. septembra predveče.

Ron se vratio iz bolnice iza ponoći, supruga ga nije čekala, pa je zaključio da je izašla u provod, kao što je imala naviku. Sledećeg dana, na dan terorističkih napada, Liberman se u stan vratio kasno, ali supruge i dalje nije bilo.

Prijavio je nestanak policiji, ali Sneha En bila je samo jedna od hiljada nestalih Amerikanaca koji su verovatno poginuli u terorističkom napadu.

Nedeljama nakon samih napada, grad je bio oblepljen plakatima i porodica je molila za bilo kakve informacije. Ipak, u poplavi nestalih, nestanak jedne osobe se utopio u masi.

Ali, nestanak Snehe En bio je jedini koji nije bio direktno povezan s terorističkim napadima. Liberman je zaključio da mu policija ne pomaže dovoljno i potražio je usluge privatnog detektiva.

Zaposlio je bivšeg agenta FBI-ja Kena Galanta i njih dvojica su pokrenula privatnu istragu kako bi otkrili šta se zaista dogodilo sa mladom lekarkom.

Nadzorne kamere iz zgrada u kojem je živela snimile su na sam dan terorističkih napada ženu kako ulazi u zgradu i nekoliko minuta kasnije izlazi. Porodica je govorila da veoma liči na njihovu nestalu ćerku, ali Liberman nije mogao definitivno da kaže da li je reč o njegovoj supruzi.

Galant je jedno vreme mislio da je Sneha En možda iskoristila haos nakon napada da pobegne i zauvek napusti svoj stari život, ali policija nije uspela da otkrije nikakve tragove koji bi ukazali na takvu mogućnost.

Lieerman i Galant su kasnije zaključili da je Sneha pritrčala u pomoć žrtvama napada i da je umrla tokom urušavanja kula.

Policija duže vreme nije stigla da istraži njen nestanak, ali je istraga otkrila nekoliko neobičnih činjenica koje su bacile potpuno novo svetlo na život naizgled ugledne i uspešne doktoke.

Ranije tokom godine, bolnica u kojoj je radila obavestila ju je da neće dobiti produženje ugovora o radu zbog problema s alkoholom.

Nedugo nakon toga, Sneha je otišla u izlazak zbog kojeg je završila u zatvoru. Policiji je rekla da ju je kolega s posla tada neprimereno dodirivao, ali je tužilaštvo odbilo optužbu i zaključilo da je Sneha lažno prijavila kolegu.

U zamenu za povlačenje prijave, ponuđeno joj je odbacivanje svih optužbi, ali ona to nije prihvatila. Nedugo nakon toga prestala je da radi u bolnici, ali je uspela da dobije posao u drugoj njujorškoj bolnici, gde je nastavila po starom.

Na poslu je opet imala problema s alkoholom i suspendovama je jer nije otišla na dogovoreni sastanak sa savetnikom za zavisnost. U to vreme počela je da izlazi po barovima za homoseksualce i često ih napuštala u društvu žena koje je tamo sretala, bar prema navodima policije.

Porodica je optužila policiju da spekuliše minimalnim informacijama i da Sneha nikad nije imala problema s alkoholom, barem ne u bolnici. Otkaz je navodno dobila jer je upozoravala na rasističku politiku bolnice.

Usledile su godine suđenja, koje se završilo kada je žalbeni sud doneo odluku da je Filip poginula tokom pomaganja žrtvama napada.

Krajem januara 2008. godine je i zvanično doneta oduka da je Sneha 2.751. žrtva terorističkog napada na Svetski trgovinski centar u Njujorku.

Njeno ime danas se nalazi na spomeniku sagrađenom na osnovama nekadašnjih kula bliznakinja.

Posmrtni ostaci nikada nisu pronađeni, a Sneha je po tome jedna od hiljada ljudi čija su tela uništile hiljade tona čelika koje su se sručile na njih.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

10 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

1 d

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

10 h

Politika

Mediji: Ultimatum za Srbiju

Višegodišnja dilema "Kosovo ili Evropska unija", koja je lebdela nad Srbijom, dobiće svoj praktični izraz sledeće nedelje, pišu mediji.

13:01

17.4.2024.

1 d

Podeli: