Dosta mu je Rusije: Kontroverzni umetnik traži azil u Francuskoj

Kontroverzni ruski umetnik Pjotr Pavlenski izjavio je da je podneo zahtev za dobijanje azila u Francuskoj, nakon što je obavešten da je protiv njega podignuta optužnica zbog silovanja.

Život

Izvor: B92

Ponedeljak, 16.01.2017.

15:44

Dosta mu je Rusije: Kontroverzni umetnik traži azil u Francuskoj
Foto: YouTube Screenshot

Pavlenskom je prošle godine dva puta suđeno zbog vandalizma u Moskvi i Sankt Peterburgu. Između ostalog, suđeno mu je zbog toga što je u Moskvi zapalio ulazna vrata zgrade u kojoj je nekada bilo sedište tajne obaveštajne službe KGB, današnje Federalne službe bezbednosti (FSB).

Kako navodi agencija AP, policija je privela umetnika i njegovu suprugu na međunarodnom moskovskom aerodromu Šeremetjevo i obavestila ga da je protiv njega podignuta optužnica zbog silovanja. Pavlenski je odbacio optužbe, navodeći da je proveo noć sa glumicom koja ga je optužila za silovanje.

Kako je naveo, on i njegova porodica nakon toga su uspeli da napuste Rusiju i zatraže politički azil u Francuskoj.

Pavlenski je privukao medijsku pažnju 2013. godine kada je prikovao testise između kocki kaldrme na Crvenom trgu. Sudski organi su nakon istrage zatvorili slučaj, navodeći da kontroverzni "umetnik" nije počinio nikakav prestup. Moskovska policija je tada navela da Pavlenski nije imao "politički, etnički ili verski motiv" za učinjeno delo.

Suđeno mu je zbog spaljivanja guma parkiranih vozila u Sankt Peterburgu u februaru 2014. godine na skupu podrške antivladinim protestima u Ukrajini kada je smenjen proruski predsednik Viktor Janukovič.

Umetnik se 2013. godine pojavio bez odeće uvijen u bodljikavu žicu ispred skupštine Sankt Peterburga u znak protesta zbog, kako je naveo, represivnih zakona u Rusiji.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

16 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: