Iz svemira stiglo još šest misterioznih signala

Iz sazvežđa Kočijaš, udaljenog oko tri milijarde svetlosnih godina, stiglo je još šest novih misterioznih signala, javljaju naučnici.

Život

Izvor: B92

Četvrtak, 29.12.2016.

15:45

Iz svemira stiglo još šest misterioznih signala
Foto: Thinkstock / ilustracija

Niz od šest novih signala, od kojih svaki traje po nekoliko milisekundi, otkrili su astronomi sa Univerziteta Mekil u Montrealu uz pomoć teleskopa „Grin bank“ u Zapadnoj Virdžiniji i opservatorija Arecibo u Portoriku, piše sputnjik.rs.

Naučnici još ne znaju o kakvoj astrofizičkoj pojavi je reč, ali ističu da nije reč o delu vanzemaljaca. Prema najnovijoj teoriji, neobične fluktuacije svetlosti uzrokuje sama materija unutar zvezde, koja trenutno prelazi iz jedne faze u drugu.

“Jedna od najvažnijih stvari je periodičnost. Mali i veliki događaji u zvezdi ne dešavaju se u redovnim vremenskim intervalima, što je glavna misterija u vezi sa krivuljom njene svetlosti.”

Izrada matematičkih modela pokazala je postojanje "statističkih lavina" - karakterističnih obrazaca vezanih za periode zatamnjenja svetlosti zvezde. Događaju se manje i veće lavine, koje su možda vezane za samu zvezdu. Ona se možda nalazi na prelazu u narednu fazu, u kojoj bi njena materija prešla iz jednog agregatnog stanja u drugo, na primer iz tečnog u gasovito stanje, ili iz gasovitog stanja u plazmu, piše Daily Mail.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

51 Komentari

Možda vas zanima

Svet

16.700 vojnika raspoređeno: Počelo je...

Filipinske i američke trupe počele su danas vojne vežbe "Balikatan" u Filipinima, koje će trajati do 10. maja, a uključivaće i pomorske vežbe u Južnom kineskom moru, na čije teritorije polažu pravo i Kina i Filipini.

12:24

22.4.2024.

1 d

Podeli: