Umrla žena koja je spasla više od 150 Jevreja od Holokausta

Žena koja je spasla živote najmanje 150 Jevreja tokom Holokausta umrla je početkom ovog meseca u 97. godini života. Njena porodica je tek ove nedelje objavila tu tužnu vest.

Život

Izvor: Newser

Četvrtak, 22.12.2016.

14:30

Umrla žena koja je spasla više od 150 Jevreja od Holokausta
Foto: YouTube Screenshot

Marion Pričard je 1940. bila studentkinja socijalnog rada u Holandiji kada je Nemačka izvršila invaziju. Provela je u zatvoru sedam meseci naredne godine, jer je prenosila radio-emisije Saveznika.

Međutim, tek 1942. dok je posmatrala igru jevrejske dece shvatila je svoj pravi poziv.

“Bilo je prelepo prolećno jutro i bila sam u ulici kroz koju prolazim celi život. Odjednom sam videla kako neko grabi decu ili za kosu ili za noge i ubacuju u kamion”, opisala je jednom u intervjuu.

Narednih godina, krila je Jevreje u svojoj kući, pronalazila im smeštaj, snabdevala ih lažnim dokumentima i dodatnim bonovima za hranu i pretvarala se da je neudata majka, kako bi mogla da brine o bebama.

“Većina je odgajana da govori istinu, da se povinuje zakonima i poštuje Deset zapovesti. Do 1945. sam ukrala, prevarila, zavarala, pa čak i ubila”, ispričala je Pričardova.

Ona je ubila policajca koji je otkrio da krije jevrejsku porodicu, što je nešto što ju je mučilo godinama, ali zbog čega nikad nije zažalila.

Posle rata postala je socijalni radnik u Ujedinjenim nacijama, udala se i preselila u SAD, gde je radila sa izbeglicama i postala psihoanalitičar.

Dobila je obeležje na Spomeniku Holokaustu u Jerusalimu 1981.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 6

Pogledaj komentare

6 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: