"Zemlja je ravna, a Hilari Klinton mrtva"

Na Zapadu je 2016. obeležena kao godina u kojoj je istina izgubila svaki značaj. Štaviše, Oksfordski rečnik je za reč godine proglasio “post-istinu” (post-truth).

Život

Izvor: Guardian

Četvrtak, 22.12.2016.

10:53

Foto: Thinkstock

U godini na izmaku cvetale su teorije zavera. Predstavljamo vam “najluđe”.

Zemlja je ravna

Ako mislite da je ova teorija zavere ekskluzivno vezana za četvrti vek, varate se. Ove godine je dobila više pristalica nego ikad. Ponovo ju je pokrenuo reper B.o.B. koji je u januaru nizom tvitova pokušavao da ukaže na “prevaru” koja traje vekovima. Uprkos tome što je čak i čuveni astrofizičar Nil Degras Tajson pokušao da ga razuveri, teorija zavere nastavila je svoj život.

Tejlor Svift je satanista

Tejlor Svift fizički liči na ćerku Antona Levija, osnivača Satanine crkve, zbog čega su na društvenim mrežama počele spekulacije da je slavna pevačica satanista.

Fidel Kastro je otac Žistina Tridoa

Ova teorija zavere nastala je na društvenoj mreži Redit, nakon što je kanadski premijer na Tviteru objavio svoj oproštaj od “izuzetnog lidera” koji je preminuo krajem novembra.

Njegov potez su kritikovali mnogi, a neki su otišli korak dalje i spekulisali da je Trido možda čak i Kastrov sin. Izvesni Džordž Rokvel je na Reditu objavio da su Tridoovi posećivali Kubu “u više navrata” kao i fotografiju na kojoj je navodno Margaret Trido sa četvoromesečnim Žistinom na Kubi. Međutim, ispostavilo se da je beba na slici zapravo pokojni brat kanadskog premijera.

To nije sprečilo teoretičare zavere da upoređuju čak i crte lica između Fidela Kastra i Žistina Tridoa.

Hilari Klinton je mrtva i zamenio ju je surogat

Teorija prema kojoj je Hilari Klinton umrla samo je nastavak glasina o njenom lošem zdravlju. Jutjuber “Confederate Marshell” predstavio je “100-procentni dokaz” da je Klintonova mrtva, barem od 11. septembra ove godine i da je zamenjena dublerima i CGI prikazima.

Hilari Klinton je na čelu grupe koja zlostavlja decu

Teoretičari zavere tvrdili su ove godine da su Klintonova i njen šef kampanje Džon Podesta na čelu grupe koja zlostavlja decu u jednoj od prostorija za osoblje picerije Komet ping-pong u Vašingtonu.

U sve to umešana je čak i Marina Abramović, tvrde oni, jer je organizovala “satanističke orgije” za Podestu i mnoge druge javne ličnosti.

Ono što je najstrašnije u ovoj priči je to da je jedan čovek čak poverovao u nju.

Jedan 28-godišnji muškarac je odlučio da sam “istraži slučaj”, pretio puškom i ispalio više hitaca u restoranu. Nakon hapšenja, Edgar Velč je rekao da je “želeo da učini dobru stvar, ali da je sve pošlo naopako”.

Iako se Velč pokajao, na internetu se može naći mnoštvo sajtova koji obećavaju “sve činjenice na jednom mestu” o “aferi” koja je u medijima dobila naziv “picagejt”.

Klimatske promene su prevara

Iza ove teorije zavere stoji čak i novoizabrani predsednik SAD Donald Tramp. On je 2012. tvitovao da su globalno zagrevanje “izmislili Kinezi, kako bi američke proizvođače izbacili iz konkurencije”.

Kasnije je tvrdio da se samo šalio, ali je izgleda pokrenuo domino efekat.

Australijski senator Malkolm Roberts izjavio je da su iza “prevare o klimatskim promenama” zapravo Ujedinjene nacije i pozvao Australijance na “Aus-egzit”.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

38 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: