Da li zaista imate plave oči?

Iako su plave i zelene oči inspirisale mnoge pesnike i pevače, ispostavlja se da su one, manje ili više, optička iluzija.

Život

Izvor: Newser

Utorak, 20.12.2016.

09:37

Da li zaista imate plave oči?
Foto: Thinkstock

Boja očiju zavisi od melanina, pigmenta u našem telu. Što ga ima više, oči su tamnije, dok manjak oči čini svetlijim. Baš zbog toga se većina beba rađa s plavim očima, koje polako poprimaju pravu nijansu, dok se kod njih polako formiraju melanociti.

“Svako ima melanin u dužici oka i zapravo je to jedini pigment koji mu daje boju”, objašnjava za CNN dr Geri Hajtling.

Nivo melanina takođe određuje boju naše kože i kose.

Što više melanina ima u našim očima, to on apsorbuje više svetlosti, a manje je reflektuje, zbog čega oko deluje tamnije.

Plava reflektuje više svetla na kraćim talasnim dužinama vidljivog spektra boja. Međutim, ako mislite da vam se priviđa jer plave oči vaše voljene osobe izgledaju zlatno ili čak braon prilikom zalaska sunca, treba da znate da se boja oka zaista menja u zavisnosti od osvetljenja.

Naučnici smatraju da je migriranje naših predaka u oblasti hladnije klime dovelo do pojave svetlijih očiju, jer im melanin više nije bio toliko potreban za zaštitu od ultraljubičastog sunčevog zračenja.

Prema drugim teorijama, genetska mutacija je kod nekog našeg pretka “isključila” proizvodnju melanina i dovela do pojave plavih očiju.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 6

Pogledaj komentare

6 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: