Da li nam to vanzemaljci šalju poruku?

Naučnici E. F. Bora i E. Trotijer sa Univerziteta Laval u Kvebeku otkrili su poremećaje u zračenju nekih dalekih zvezda za koje sumnjaju da bi mogli biti poruke vanzemaljske inteligencije.

Život

Izvor: Net.hr

Nedelja, 18.12.2016.

12:15

Da li nam to vanzemaljci šalju poruku?
Foto: Thinkstock

U sklopu istraživanja Sloan Digital Sky analizirana su Furijeove transformacije kako bi se otkrile periodične spektralne modulacije. Signali s jednakim periodom pronađeni su kod samo 234 zvezde, gotovo isključivo kod onih koje imaju spektralni radijus od F1 do K1.

Signale nisu mogli izazvati instrumenti analize, jer su prisutni u samo malom delu zvezda unutar uskog spektralnog radijusa i zato što bi se očekivalo da najsnažniji signal dopire od najsjajnijih objekata, što nije slučaj.

“Razmatrali smo nekoliko mogućnosti, poput rotacionog prenosa u molekulima, ubrzanog pulsiranja, Furijeovog transformisanja spektralnih linija ili signala koje je stvorila vanzemaljska inteligencija (ETI)”, kažu naučnici.

“Ono što smo primetili je da se ovakve promene ne mou pripisati molekulima ili ubrzanim pulsiranjem, a malo je verovatno da je reč o posledici Furijeovog transformisanja spektralnih linija jer je za to potrebno previše jakih linija lociranih u periodičnim frekvencijama.”

“Na kraju smo razmotrili i mogućnost da signale stvara pulsiranje svetla koje izaziva vanzemaljska inteligencija kako bismo postali svesni njenog postojanja.”

Naučnici tvrde da se signali podudaraju s nekim ranijim izveštajima o mogućnosti postojanja vanzemaljske inteligencije, ali su svesni da je potrebno još mnogo rada, kako bi se ta hipoteza potvrdila.

“Otkrili smo da signali imaju oblik ETI signala koji je predviđen u ranijim radovima i da se zato slaže s ovom hipotezom. Činjenica da je ovako nešto pronađeno samo u malom deliću svemira unutar uskog spektralnog radijusa, takođe se poklapa s ETI hipotezom. Međutim, u ovom stadijumu istraživanja, hipotezu mora dodatno potvrditi dalji rad. Postoji i mogućnost da su signali posledica izuzetno neobičnih hemijskih sastava u malom delu zvezda s ivice galaksije.”

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

72 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: