Telo Džona Glena biće izloženo u sedištu vlade u Ohaju

Posmrtni ostaci američkog astronauta i senatora Džona Glena biće izloženi u sedištu federalne vlade u američkoj saveznoj državi Ohajo gde će građani i zvaničnici moći da odaju poštu prvom Amerikancu koji je obleteo Zemlju, javila je agencija AP.

Život

Izvor: B92

Subota, 10.12.2016.

10:21

Telo Džona Glena biće izloženo u sedištu vlade u Ohaju
Tanjug / Craig Bailey/Florida Today via AP

Glen, koji je imao orbitalni let oko Zemlje 1962. godine, preminuo je u četvrtak u 96. godini, saopštio je Univerzitet u Ohaju koji nosi njegovo ime.

Komemoracija u Ohaju biće održana naredne nedelje, a Glen će biti sahranjen na poznatom vojnom groblju u Arlingtonu, u državi Virdžiniji, kod Vašingtona. Usred Hladnog rata, SAD su uvidele da ih je prestigao Sovjetski Savez koji je poslao u aprilu 1961. astronauta Jurija Gagarina u orbitu, prenela je agencija Frans pres. Godinu dana kasnije, u februaru 1962. godine, Glen je postao prvi američki astronaut koji je obleteo Zemlju u malom svemirskom brodu Frendšip 7. Njegov let je trajao četiri sata i 56 minuta.

"Hladni rat je bio stvaran. SSSR je bio tehnološki bolji što je tada bilo nezamislivo za SAD. Trebalo je to da se nadoknati", rekao je Glen jednom prilikom prepričavajući kakve je tehničke probleme imao tokom leta.

Njegova svemirska epopeja je mogla da se loše završi jer se sistem automatskog pilotiranja pokvario tako da je Glen bio primoran na ručni sistem komande svemirskog broda.

"Glen nas je podsetio da uz hrabrost i snažan duh sve prepreke mogu da se prevaziđu", rekao je američki predsednik Barak Obama i dodao da su SAD izgubile "legendu i heroja".

Američki državni sekretar Džon Keri izjavio je da je Glen "najhrabriji čovek" kojeg je sreo, jer bio i u ratu i svemiru.

"Izgubili smo pionira vazduhoplovstva i svemira. Glen je heroj koji je bio inspiracija generacijama naučnika", rekao je novoizabrani predsednik Donald Tramp.

Bivši astronaut je pre nekoliko dana prebačen u bolnicu dok je pre nekoliko godina imao operaciju na srcu.

Džon Glen je bivši američki pilot, astronaut i senator. Bio je pilot u Marinskom korpusu i poslednji preostali član grupe Merjkuri Sedam, elitnih probnih pilota koje je odabrala NASA da upravljaju eksperimentalnim svemirskim brodom Merkjuri i koji su postali prvi američki astronauti. Bio je vojni pilot u Drugom svetskom i Korejskom ratu.

On se 1965. godine povukao iz vojske i dao otkaz u agenciji NASA da bi mogao da se kandiduje za javnu funkciju. Kao član Demokratske strane, Glen je izabran da predstavlja Ohajo u američkom Senatu od 1974. do 1999. godine. Glen je dobio Kongresnu svemirsku medalju časti 1978. i Predsedničku medalju slobode 2012.

Uvršten je u Astronautsku kuću slavnih 1990. Dok je još uvek bio aktivan senator, Glen je 29. oktobra 1998. godine postao najstarija osoba koja je letela u svemir (sa punih 77 godina), i jedina osoba koja je letela na programima Mejrkuri i Spejs-šatl. Mnoge ustanove u SAD nose Glenovo ime.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 3

Pogledaj komentare

3 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: